Доказателства за други убийства на „Новите килъри” внася обвинението

Съдът ще се произнесе в сряда за мярката за неотклонение на 7 от бандата за мокри поръчки и грабежи
Петък, 09 Август 2013 11:59 Публикувана в У нас Прочетена 1302 пъти

Апелативният специализиран съд ще гледа мерките за неотклонение на седем от задържаните за убийства, грабежи и причиняване на телесни повреди, които добиха известност като „Новите килъри”. Решението ще бъде взето в сряда.

Прокуратурата е получила от МВР нови доказателства за още няколко убийства, извършени от бандата “Новите килъри”. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров преди дни.

„Материалите вече са дадени на адвокатите, за да се запознаят с тях”, добави Лазаров. Днес те бъдат внесени като нови доказателства в Спецапелативния съд, който ще гледа мерките на групата”, добави Лазаров. Той отказа други подробности, включително и за имената на жертвите на бандата.

Засега “Новите килъри” отговарят за разстрелите на Кочо Михайлов-Чочо Дебелия и касоразбивача Йордан Цонков-Джиджи.

Според обвинението соченият за един от босовете на групата Валентин Янев-Вальо Бореца е физическият извършител на разстрелите на Джиджи и Чочо Дебелия. Джиджи бе убит с автомат “Калашников” на 22 януари 2009 г. в столичния кв. “Люлин”. Той бил ликвидиран, понеже отвлякъл ТИР с хероин и злато.

Чочо Дебелия пък бе застрелян с 20 куршума три месеца по-късно в столичния кв. “Света Троица”. Предполага се, че е убит, тъй като се занимавал с дрога и проститутки, без да се отчита.

Въпреки че групата на “Новите килъри” бе разбита на 31 август, обвинението срещу Вальо Бореца бе повдигнато по-късно. Причината прокуратурата да не бърза бе, че така или иначе в момента той е в Софийския затвор, където изтърпява 5-годишна присъда за рекет и изнудване.

Според разследващите Вальо Бореца е оглавил “Новите килъри” през 2006 г. Три години по-късно бос на бандата станал Мартин Антов, тъй като тогава Бореца е задържан по подозрение, че е участвал в бандата за отвличания “Наглите”.

Апелативният специализиран съд ще гледа мерките за неотклонение на седем от задържаните за убийства, грабежи и причиняване на телесни повреди, които добиха известност като Новите килъри.

След 10-часово нощно заседание първоинстанционния спец съд остави седем от "килърите" зад решетките, двама напуснаха ареста срещу парична гаранция, а двама го смениха с дома си, от който нямат право да излизат без разрешение и полицейска охрана.

При спецакцията първоначално бяха задържани общо 15 души. По-късно четирима бяха пуснати, без да им бъде наложена мярка за неотклонение. Затова и пред съда се явиха 11, а в ареста останаха 7.

Един от свидетелите, които уличават Вальо Бореца и Мартин Антов в извършването на убийствата на Джиджи и Чочо, е прекарал преди няколко месеца инсулт и показанията му се подлагат под съмнение от страна на защитата на обвиняемите.

Влезте, за да коментирате