Фидосова сама ли е „поръчала” Мирослава Тодорова

Наистина ли ръководството на ГЕРБ няма общо с тези поръчки, се питат магистрати, запознати със задкулисието на системата
Събота, 10 Август 2013 16:18 Публикувана в У нас Прочетена 1084 пъти
Филип Златанов остана единствен отговорник за записките в скандалното тефтерче Филип Златанов остана единствен отговорник за записките в скандалното тефтерче Снимка: Дарик

Председателят на правната комисия в миналия парламент Искра Фидосова поръчвала да бъдат образувани преписки в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси срещу съдия Мирослава Тодорова. Това е записано в сигнала, подаден до главния прокурор Сотир Цацаров, от който започва разследването срещу записките в тефтерчето на Филип Златанов. Това става ясно от определение на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, както твърди сайтът judicialreports.bg.

Сигналът е подписан от лице с име Лилия Христова. Впоследствие истинският му подател Павел Ганев сам се идентифицира пред прокуратурата. В сигнала се твърди, че „по нареждане на Фидосова са образувани преписки срещу съдията Мирослава Тодорова и други членове на Съюза на съдиите, на съпругата на члена на ВСС Калин Калпакчиев, на председателя на Съюза на съдиите съдията Таня Маринова, на опозиционерите в ГЕРБ Емил Димитров, Мирослав Найденов, Иван Петров и много други”.

Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов „злоупотребява с правомощията си и изпълнява политически поръчки, като укрива документи и е инструмент за упражняване на рекет на неудобни политици, магистрати, бизнесмени”, се сочи още в сигнала.

Тази информация е спестена от прокуратурата по време на ефектната пресконференция, на която зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.-градският прокурор Роман Василев изчетоха част от записките от личния тефтер на Филип Златанов, а на видеостена бяха прожектирани подбрани снимки от него, на които се виждаше нарисувана схема “ИФ?ЦЦ?ББ” с указания „Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ”.

Прокурорите твърдяха, че знаят кой е поръчителят на “директивите” за “оказване на въздействие на политически кариери, върху публичния имидж на някои хора от обществения ни живот”, но не го назоваха. В резултат на скандала Искра Фидосова първо заяви, че не се разпознава в инициалите ИФ, но ден по-късно съобщи, че напуска парламента и партията на Бойко Борисов – ГЕРБ, за да изчисти внушенията около името си.

По време на презентацията на прокуратурата се акцентира върху преписка срещу президента Росен Плевнелиев и съветничката му Димана Ранкова. Прокурорите обясниха, че записите в тефтера напълно съвпадат с движението на преписката. От заседанието на съда по отстраняването на Златанов от длъжност обаче става ясно, че прокуратурата тепърва ще проверява дали останалите „драсканици” на шефа на комисията също кореспондират по време и начин на процедиране с преписките.

Според съда разследването по делото следва задължително да изследва въпроса дали действително неправомерно са образувани преписки срещу бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, срещу настоящия председател на същата съсловна организация Таня Маринова, както и срещу други членове на ръководни органи на същия съюз.

Наказателното производство до момента се съсредоточава върху изпълнителя на поръчките Златанов, макар да е видно, че прокуратурата е разполагала със законен повод и достатъчно данни да започне производството срещу Искра Фидосова като поръчител.

Засега обаче Фидосова е сполетяна само от политически последици, които я изключват от политиката, докато Златанов вече има повдигнато обвинение за престъпление по служба, че е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, определени в закона и правилника на комисията, с цел да набави за себе си или за другиго облага и да причини другиго вреда и от това са настъпили значителни вредни последици.

В коментар срещу критиките към държавното обвинение по казуса главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че не вижда защо тефтерчето на Златанов е предизвикало „толкова емоции”. Той е категоричен, че на обществото не е спестена информация. ”Аз мисля, че не са ви спестени листове. Ако някой си мисли, че прокурор ще влезе в съд с обвинителен акт и тефтерче, се лъже”, коментира главният прокурор.

Ако се доверим на Сотир Цацаров, че никой прокурор няма да влезе в съда с тефтерче, а прокуратурата вече е поставила тефтерчето в основата на процес за политическо прегрупиране, за обществото не остава нищо друго освен да настоява да знае мотивите и да задава верните въпроси.

Защо тефтерчето политически спря само в Искра Фидосова, която едва ли е искала да се саморазправи с непокорната съдийска организация заради лично пристрастие (едва ли Фидосова лично се е сблъсквала с Мирослава Тодорова, Таня Маринова или съпругата на Калин Калпакчиев)? Наистина ли ръководството на ГЕРБ няма общо с тези поръчки? Защо наказателното производство при този сигнал, еднакво уличаващ и Фидосова, и Златанов, се спря до Златанов? Това са все въпроси, които си задават не един и двама магистрати, запознати с някои особености от задкулисието.

Влезте, за да коментирате