Турция си поиска османските имоти

Неделя, 11 Август 2013 06:42 Публикувана в У нас Прочетена 1206 пъти

Турция иска да реставрира османски паметници в България, е заявил вицепремиерът Бекир Боздаг пред Анадолската агенция след посещението си у нас. Той останал изненадан от състоянието на архитектурните паметници от отоманския период в България и настоява Турция да финансира реставрацията им, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС, след тридневното си неофициално посещение в страната по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. След 2000 км обиколка в България Боздаг установил, че паметниците на османската култура в България са в отчайващо състояние, отбелязва агенцията.

По време на тази своя обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните забележителности от средновековната епоха, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране. България е била под османско управление близо 500 години до придобиването на своята независимост през XIX век, припомня агенцията. Бекир Боздаг споделил, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство.Боздаг повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова. „Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение,” уверява Боздаг, цитиран от Анадолската агенция.След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: „Ние ще си поискаме от България османските архитектурни паметници".

Директорът на Националния исторически музей припомни, че през 1909 година България и Османската империя са сключили договор, според който религиозните имоти, които не се използват, преминават в собственост на държавата. Според него както България финансира реконструкцията на български църкви в Турция, така и южната ни съседка може да го направи.

Под заглавие "Турският флирт става неприличен" в. "Стандарт" коментира  "тайната вечеря" на президента, мюфтията и турският вицепремиер в Пловдив, която разлюти медиите с грубо наложеното затъмнение забългарските репортери, докато в сянка останаха важните геополитически измерения на ифтара, даден от Главния мюфтия Мустафа Хаджи.Най-изненадващо бе отсъствието на висши политици от ДПС от софрата в Пловдив. За сметка на това на тържеството присъстваха Вежди Рашидов от ГЕРБ и Касим Дал, който бе в качеството му на шеф на Групата за българо-турско приятелство.В края на свещения месец Рамазан Бекир Боздаг обиколи редица села в Бургаско, Силистренско, Русенско, Плевенско, Пловдивско и Кърджалийско. Неизменно турският вицепремиер беше съпровождан от лидерите на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Корман Исмаилов и Касим Дал, които понастоящем са част от Реформаторския блок.Демонстрацията на Боздаг е поредният знак за подкрепа на турското правителство към отцепниците от ДПС и сигнал за нарастващото разделение сред традиционните избиратели на движението.\СД

Последно променена в Неделя, 11 Август 2013 06:57
Влезте, за да коментирате