Джамийското настоятелство в Пловдив си иска три османски имота

Неделя, 11 Август 2013 20:00 Публикувана в У нас Прочетена 955 пъти

Ден след обяви претенциите на турския вицепремиер Бекир Боздаг прояви претенции към османските имоти председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан заяви, че Мюсюлманското настоятелство в града отправя иск в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища. Става дума за "Чифте хамам", който сега е превърнат в музей на съвременното изкуство, бившата Ташкия джамия, сега "Ресторант 19-и век", и турските гробища. Сега и трите имота са общинска собственост. 

Според Пехливан няма проблеми с община Пловдив, нещата се движат от адвокат, за да бъдат уредени законово, предаде Фокус.
Целта била тези архитектурни паметници от османската ера да бъдат реставрирани в първоначалния им вид. За това ще се търсят дарители. Дали средствата ще са от Турция, или от България, дали от бизнесмени, или от държавите, това няма значение. Важното е те да придобият добър вид, за да се посещават от туристите, каза Пехливан.Това сега е валидно за Джумая джамия, която се посещава от много туристи от Запада, които й се възхищават, даде пример той. 

Ахмед Пехливан каза още, че в момента има подписано споразумение между турското и българското правителство за връщане на вакъфски имоти на мюсюлманите в България и на християните в Турция. \СД
На българската екзархия в Турция вече са били върнати някои имоти, твърди Пехливан.


Последно променена в Неделя, 11 Август 2013 22:55

1 коментар

  • Връзка на коментара  Елизабет Неделя, 11 Август 2013 21:09 публикуван от Елизабет

    Е , как така като турци и комунисти взеха властта , турците започнаха да напомнят за османската империя ? Ето защо и не се отказват от властта. Поели са ангажименти.

Влезте, за да коментирате