БСП се ослушва за лобистките закони

Понеделник, 12 Август 2013 07:43 Публикувана в У нас Прочетена 783 пъти

БСП зацикли по още една широко рекламирана от социалистите преди вота тема - отмяната на лобистките закони, приети от ГЕРБ. В хода на предизборната кампания бяха посочени над 80 лобистки нормативни акта, които БСП обеща незабавно да поправят, щом дойде на власт. Засега работната група, оглавявана от Корнелия Нинова, е подхванала само четири закона, пише в. Сега. 

Очаква се през септември да има готови текстове, които да се обсъждат в парламента, но само по два закона - този за защита на конкуренцията и за горите. По измененията в законите за автомобилните превози и за управление на отпадъците работата не върви толкова гладко. За другите вече не се отваря и дума. 
В горския закон се оказа, че работата на депутатите се прехвърля към аграрното министерство, тъй като и от ведомството имали предложения. Народните представители предлагат да се ограничат дългосрочните договори за добив на дървесина, които облагодетелстваха едрите фирми в бранша, и да се допуснат до търговете малкият и среден бизнес, както и да се намалят видовете дървесина, използвана за производство на горива от биомаса. "Производителите на горива от биомаса купуват по-евтината дървесина, а в същото време получават и помощ от държавата", аргументират се депутатите. 
През септември се очаква да са готови и текстове за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, които ще регламентират отношенията между доставчиците и търговските вериги. Българските производители от години се оплакват, че големите вериги им поставят непосилни условия за отстъпки. За целта депутатите ще запишат в закона понятието "значителна пазарна сила" и ще предвидят санкции при злоупотреби с нея. 
В другите два закона все още се проучва дали изобщо да се правят промени, признаха социалисти. По задължението на малките превозвачи да се снабдят с касови апарати специална работна група в транспортното министерство изчислява дали е възможно разпоредбата да се пипа, тъй като 500 апарата вече са монтирани, а 9000 от близо 20 000 са произведени. Опасенията са дали, ако се отмени текстът, изпълнилите задължението няма да оспорват в съда отпадането му. 
Социалистите бяха безкомпромисни преди изборите и за отмяната на безумните разпоредби в Закона за управление на отпадъците. Според текстовете отпадъците от цветни метали се предават безвъзмездно от гражданите, а пунктове за изкупуването им се правят само на общински площадки, и то при определени условия, което обслужваше директно една голяма фирма. Забавянето идва от това, че ще се чака решение на Конституционния съд по казуса, който бе сезиран именно от депутатите на левицата в миналия парламент. \СД

Влезте, за да коментирате