Скандал: декодерите по-скъпи за бедните

Фирма, свързани с банкера Цветан Василев, печели търга за устройството за приемане на цифрова телевизия”
Вторник, 13 Август 2013 08:05 Публикувана в У нас Прочетена 1179 пъти
Банкерът Цветан Василев Банкерът Цветан Василев

Декодерите за приемане на цифрова телевизия за бедните излизат по-скъпо на данъкоплатците, отколкото струват в магазините при калкулирана търговска надценка. Въпреки че очакванията на държавата бяха да постигне максимално изгодни условия след провеждането на тръжна процедура, на практика това не се е случило.

Това е показала проверка на Mediapool в търговските вериги и в регистъра за обществените поръчки. Така най-скъпо на данъкоплатците излизат устройствата за цифров телевизионен сигнал за бедните на "Техномаркет". За един декодер държавата плаща 56 лв. при цена от 39.90 лв. в магазина.

Най-евтини са на "Технополис", като държавата дава 42 лв. за един брой при 35 лв. в магазина.  Третата верига "Зора", която спечели търга, получава от държавата по 48 лв.за декодер при 44.90 лв. в магазина. Цените са с ДДС.

Близо една пета от социално слабите вече са си взели ваучерите от 60 лв. за покупка на декодиращото устройство, за да могат да приемат цифрова телевизия от 1 септември. Това са 26 451 души от всички правоимащи в три региона към 8 август, показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

Раздаването на декодерите в Северозапдния, Североизтчния и Южен централен регион започна на 1 август.

В най-бедния регион - Северозападният социално слабите са лишени от възможността за избор на декодер, защото се предлага само един вид устройство срещу ваучер, докато тези в София могат да избират между три модела.

Причината декодерите да излизат най-скъпо на държавата в Северозападния регион и бедните там да нямат право на избор на устройство е липсата на конкуренция между фирмите. Поръчката се печели от единственият кандидат, подал оферта - "К енд К електроникс", зад която стоят фирми, свързани с банкера Цветан Василев. Компанията е собственик на веригата магазини "Техномаркет".

Обратно, там където е била постигната най-ниската цена и има избор между три устройства - столичният район "Оборище", кандидатите са били трима, като търгът се печели от "Технополис България". Това показва регистърът за обществените поръчки.

Влезте, за да коментирате