Репресия бил прякорът Петното на Бисер Миланов

Вторник, 13 Август 2013 12:01 Публикувана в У нас Прочетена 2571 пъти

С разрешението на държавните гардове на последната среща в петък е присъствал Бисер Миланов - Петното от движение "Свобода". Миланов смята за репресия прякора, с който е известен в медиите. Според него той му е бил сложен от полицаите, но така му викали още от училище заради белия кичур на главата му. По време на срещата с Орешарски Миланов поискал от вътрешния министър Цветлин Йовчев да спрат репресиите срещу организацията, която имала близо 300 хил. членове. Той е предложил негови съратници да сформират доброволни отряди и "да подпомогнат правителството за отстраняването на Джордж Сорос от България". Засега нямало отговор от Йовчев.

Какви други искания се отправят пред кабинета от името на протестиращите остава тайна за обществеността заради поверителността на срещите.Участието му предизвика негативни коментари във форумите, тъй като той е осъждан. Миланов беше задържан и на няколко пъти по време на протестите заедно с част от група "яки момчета" по подозрение, че готви провокация. Той има и няколко присъди. "Аз съм осъждан, но това не значи, че съм престъпник. Най-големите престъпници са тези, които ни управляват", обяснява Миланов, който се оплаква, че след срещата е бил спрян за проверка на бул. "България". 
Легитимността на протестиращите, които имат честта да преговарят с правителството, става все по-съмнителна. Организациите настояват ежемесечните им срещи с властта да се провеждат при закрити врата и в отсъствие на медиите, обяснили неофициално от Министерския съвет. Сдруженията, сред които граждански форум "Промяна", движение "Свободни, можещи, силни" и "Коалиция на протеста", настояват, че така ще се избегне изопачаване на думите им. Заради това последната среща в петък съвсем се превърна в имитация на диалог, което отблъсна други участници, пише в. "Сега".
"Трябва да има по-широк достъп до тези срещи. Задължително трябва да има публичност", коментираха пред ТВ7 Ангел Славчев, едно от лицата на февруарските протести, и Ирмена Кръстева от гражданско движение "Сила". В петък Славчев напусна срещата преди края й, възмущавайки се, че е закрита за медиите. Според него подобен подход води до спекулации. "Отвън имаше протестиращи, които веднага казаха, че съм подкрепил правителството, а то не е така", обясни той.
Записването за срещите се прави предварително и според част от протестиращите право да участват имат само "удобни" за правителството организации. По неофициална информация списъкът се подготвя от секретарката на началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски. Изискването било предварително да се дадат данните на желаещите да участват, както и да са представители на определена организация. "За съжаление имаше доста хора, които искаха да влязат, но не бяха допуснати, защото не присъстваха в предварително подготвения списък", коментира Ангел Славчев. От МС обаче обяснили, че дават списъка с желаещите за среща с Орешарски на Националната служба за охрана, която има последната дума кой да присъства и кой - не, тъй като сградата на "Дондуков" 1 е със специален пропускателен режим. Не е ясно по какви критерии НСО пресява участниците в срещите.

/СД

Последно променена в Вторник, 13 Август 2013 12:47
Влезте, за да коментирате