Варненският съд реши да екстрадира Минков в САЩ

Сряда, 14 Август 2013 08:31 Публикувана в У нас Прочетена 992 пъти

Окръжният съд във Варна допусна екстрадицията на Ваньо Минков, за да бъде предаден на компетентните власти на САЩ и разследван за измами и банкови престъпления. Според тримата адвокати на Минков има множеството процедурни нарушения в хода на производството. Те посочиха противоречията между Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година (от пребиваващия по онова време в Америка вицепремиер и шеф на МВР Цветан Цветанов), и липсата на гаранции от страна на САЩ за съблюдаване правата на обвиняемия като основание за отказ от екстрадиция. 

Престъпленията не са политически, военни или погасени по давност. За този род престъпна дейност не е предвидено смъртно наказание, а според съда няма риск Минков да бъде подложен в САЩ на насилие, изтезание или нечовешко отношение, обаче смята съдът. Посочените престъпления - заговор за измама на Правителството на САЩ по телеграфен път и схема за данъчни измами, заговор за извършване кражба на чужда идентичност (кражба на лични данни и банкова информация) за неправомерно получаване на данъчни облекчения, заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път. В България разследващите са стигнали до псевдонима „Цар”, като един от IP адресите, които отговарят на този псевдоним, е на Минков. Подсъдимият заяви, че не е трудно някой да влезе в неговия адрес.
Съдът посочва няколко престъпления, наказуеми с "лишаване от свобода" от 10 до 30 години. Ако бъде осъден в САЩ, българинът може да получи до 60 години затвор

Минков беше задържан в началото на юни заради повдигнато в Ню Джърси обвинение на базата на клетвени показания на федерален агент. Според защитата искането за екстрадиция е неоснователно, защото в документацията липсват доказателства за вина."Не може при наличието на обиски, изземвания и разпити тези неща очевидно да се скрият от българското законодателство и да се пратят в чужбина", коментира Бранимир Балачев, адвокат на Минков.

"И най-вече се обръщам към съда дали ще вземе отношение и мнение по този въпрос какво е да си българин, а да бъдеш съден като американец и дали, когато беше подписан този договор за екстрадиция, дали целокупно целият български народ гласува, че е съгласен да бъде съден по двойно законодателство", добави и майката на Минков - Веселина Иванова.

Случаят с Минков нашумя след делото за екстрадиция на Гергана Червенкова. Българката, беше освободена от ареста, след като американските власти се отказаха от искането си да бъде призована пред американски съд.Последно променена в Сряда, 14 Август 2013 08:46
Влезте, за да коментирате