Еврокомисията била виновна за забавените мултиплекси

Сряда, 14 Август 2013 13:17 Публикувана в У нас Прочетена 804 пъти

Европейската комисия се оказа виновна за забавената цифровизация, която трябваше да е факт още през 2012 г. "Аналоговият сигнал няма да спре точно на 1 септември, защото европейските чиновници в Брюксел не са успели да одобрят навреме програмата за предоставяне на декодери са социално слабите", обясни Мария Стоянова от Съвета за електронни медии (СЕМ) пред "Фокус". Според нея още в началото ЕК приела нееднозначно идеята за безвъзмездна помощ за бедните. Причината била, че тактиката не е прилагана в другите членки на ЕС. 

Стоянова обаче  пропусна забавянето на процедурите и от българска страна. Едва в понеделник бяха обявени кандидатите, подали оферти за участие във втората обществена поръчка на декодерите за социално слаби. С нея трябва да се изберат фирмите, които ще продават устройствата срещу ваучер за половин България. За Северния Централен район, в който влизат Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра, кандидатстват "Български пощи" и "К и К електроникс", сочена за близка до бизнесмена Цветан Василев и Корпоративна търговска банка, както вече Свободен народ он лайн писа. За Югозападния район, обхващащ Благоевград, Кюстендил, Перник, общините на територията на София-град (без "Оборище") и Софийска област, офертите са от същите компании. "Български пощи" се състезава и за Югоизточния район с административни центрове на области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Там оферти са подали още магазините "Зора" и отново "К и К електроникс". От министерството на транспорта обясниха, че следват оценка на документите и отваряне на ценовите предложения.
Първите 124 000 ваучера бяха пуснати на 1 август. В момента транспортното ведомство ускорява търговете, но въпреки това  аналоговият сигнал няма да бъде спрян на 1 септември въпреки масираната и скъпа реклама "1 септември - бъдещето е ясно".

Последно променена в Сряда, 14 Август 2013 13:28
Влезте, за да коментирате