За провокации на протеста предупреди Агенцията за децата

МВР до момента не е сигнализирало за такава опасност
Четвъртък, 15 Август 2013 18:54 Публикувана в У нас Прочетена 717 пъти

Вероятността определени кръгове да се опитат да нагнетят напрежението на протеста в петък, е много голяма. За това предупреждават хора с голям опит в протестите. Любопитното е, че до този момент от МВР няма официално предупреждение, нещо, което се е случвало нееднократно преди събития от подобен характер.

Затова пък Агенцията за децата предупреди родителите, че на протестите може да стане опасно. Позицията на държавния орган, чието ръководство беше сменено наскоро, идва два месеца след наалото на протестите срещу кабинета "Орешарски" и ден преди насроченото за утре "Голямо посрещане" - инициатива  за блокада на парламента по време на извънредното заседание, на което ще бъде обсъждано президентското вето на актуализацията на бюджета.

Становището е публикувано на интернет-страницата на агенцията с днешна дата, като в него се уточнява, че е "във връзка със зачестилите сигнали относно участието на малолетни и непълнолетни по време на протестите".

Държавната агенция напомня на участниците в протестите, че опазването на живота и здравето на децата, които присъстват на тях, е от първостепенно значение, се казва в позицията.

Без да оспорва правото на родителите да водят децата си на такъв тип прояви, "за да получат своите уроци по демокрация", агенцията предупреждава, че "това трябва да става в съответствие с тяхната възраст, способности за възприемане, без уронване на достойнството им или застрашаване на живота и здравето им". 

Агенцията отбелязва, че присъствието на деца по време на законно организиран и проведен граждански протест е израз на волята и отговорността на техните близки. Напомня на родителите, че според Закона за закрила на детето те са длъжни да придружават децата си на обществени места след 20.00 ч., ако не са навършили 14-годишна възраст, и след 22.00 ч., ако не са навършили 18-годишна възраст.

Влезте, за да коментирате