Протестиращите: Изплаща ли ви се 1 млрд.? Елате и им го кажете

Петък, 16 Август 2013 07:25 Публикувана в У нас Прочетена 1113 пъти
Снимка, разпространена от Антиправителствения пресцентър. На нея се виждат полицаите, които слагат тежки заграждения около парламента в очакване на протестите. Снимка, разпространена от Антиправителствения пресцентър. На нея се виждат полицаите, които слагат тежки заграждения около парламента в очакване на протестите.

Парламентът се събира на извънредно заседание от 10 ч днес за актуализацията на Бюджет 2013, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на част от текстовете. Два часа преди заседанието е насрочен протест пред парламента.  Демонстрантите са решени да останат около него, докато депутатите  са вътре. Ако мнозинството преодолее ветото на президента, протестиращите имат намерение да ги блокират вътре. Ако прегласуването на актуализацията не мине, те очакват оставката на кабинета "Орешарски.

Снощи, в 63-тия ден на протести, демонстранти в София раздаваха флаери на минувачи с надпис "Изплаща ли ви се 1 млрд.? Елате и им го кажете", като призоваваха за по-масов протест в петък. Стотици хора в София за поредна вечер изразиха недоволството си от настоящото правителство. С освирквания и скандирания те тръгнаха от Министерски съвет и стигнаха до парламента. Основен акцент в демонстрацията в четвъртък бе раздаване на флаери относно протеста в петък на случайни минувачи. Надписът на флаерите бе: „Изплаща ли ви се 1 млрд.? Елате и им го кажете!". Гражданите хвърляха и хартиени листчета, на които бе изобразена банкнота от 100 лева.Също от снощи започнаха приготовленията на полицията в очакване на протеста. Антиправителственият пресцентър разпространи снимка, на която се вижда, че загражденията са толкова тежки, че се налага по трима полицаи да носят всяко от тях. Държавната агенция за закрила на децата рапространи предупреждение родигелите да не водят децата си заради опасност от провокации. 

За 46-ти ден привърженици на властта защитиха снощи кабинета. Те имат намерение да проведат шествие от президентството до парламента, където да се срещнат с протестиращите и да ги призоват "да седнат на една маса и да се разберат", съобщи БНТ.

 

Последно променена в Петък, 16 Август 2013 09:23
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате