Скандално признание на Красимир Стефанов: Манипулирахме отчитането на ДДС

Петък, 16 Август 2013 09:43 Публикувана в У нас Прочетена 4946 пъти

Бившият директор на Националната агенция по приходите, сега депутат от ГЕРБ, Красимир Стефанов призна  в прав текст, че НАП редовно е манипулирала изплащането на ДДС. Агенцията е получавала устни разпореждания за бавене на ДДС през декември. Имало е заповеди и в обратната посока - бизнесът да изплаща предсрочно дължимо ДДС. Целта на тези операции е била „да се върже бюджетът” в края на годината, като се спестят част от разходите за сметка на задържане на пари на фирмите и се повишат приходите - отново за тяхна сметка.

Стефанов направи скандалното признание на вчерашното извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента, на което бе гласувано становище по наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета, пише в. Сега. Бившият шеф на НАП прибягна до този аргумент по повод изнесена от финансовото министерство справка за бавенето на ДДС в края на годината от 2009 г. насам. Той обаче цитира статистика, която показва, че практиката е била същата и през 2008 г., при тройната коалиция. Накрая той директно си призна за ръчното управление на НАП от финансовото министерство.
Бившият директор на приходната агенция не обясни защо като директор не е реагирал публично срещу порочната практика масово да се бави ДДС, а отделни, избрани незнайно как фирми, да се молят да плащат предсрочно дължимия данък. Той вметна, че сегашният зам.-министър на финансите Людмила Елкова се прави на неразбрала, а прекрасно знае за тази практика. Елкова запази мълчание, а по-рано в дискусията заяви, че бавенето на ДДС при тройната коалиция не е коствало толкова много на фирмите, защото те не били така чувствителни преди кризата и са имали по-висока ликвидност. "Е, точно защото всички сме го правили, сега решаваме, че спираме да го правим", затвори темата шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС./СД

Последно променена в Петък, 23 Август 2013 07:20
Влезте, за да коментирате