Полицията попречи на протестиращите да обсадят парламента (допълнена)

Петък, 16 Август 2013 11:06 Публикувана в У нас Прочетена 919 пъти

Силите на реда попречиха на протестиращите да обсадят парламента. Полицейски кордони ги опасаха откъм ул. „Раковска”, за да предотвратят сблъсъци с идващите от автобусите контрапротестиращи. Полиция спря протестиращите да преминат откъм ул. „Московска”, за да затворят кръга около сградата на Народното събрание, показа Нова телевизия. Така тя осигури коридор за контрапротестиращите, които заеха площад „Свети Александър Невски”, както и свободен достъп до парламента на депутатските и министерските коли.

Напрежение между полиция и протестиращи имаше на столичната улица "Московска" преди минути, предаде Агенция „Фокус”. Протестиращите се опитаха да преминат по ул. „Московска” през кордона от полицаи, като ги бутаха. Полицаите обаче ги избръскаха назад и не им позволиха да преминат през кордона. Пред БНТ протестиращи свидетелстваха, че на "Московска" са били допускани само хора, чиито имена фигурирали в списъци.

Един от протестиращите удари полицай, но беше избутан назад. В момента протестиращите се успокоиха и не се опитват да преминат през кордона. Полицейското присъствие на ул. „Московска” се увеличи значително. По-голямата част от протестиращите вече се връщат отново в посока храм-паметника „Св. Александър Невски”. На ул. „Московска” останаха около стотина протестиращи. Недоволните граждани скандират „Червени боклуци” и „Оставка”. Един от издигнатите лозунги гласи „Вчера преврат и компромат, днес управление на инат, утре – терор и диктат”. 
Представител на протестиращите отиде да говори с полицай от кордона, като гневно му каза: „Кои са онези там, че да стоят отделени от нас?”, като визираше привържениците на правителството, които участват в контрапротеста. 
Друг от протестиращите се обърна към полицията по мегафон, като ги попита: „На какво основание пускате контрапротестиращите да са пред храм-паметника „Св. Александър Невски”? Те нямат уведомление да стоят там, а да бъдат пред НДК”. 
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза, че единият от двата протеста не е разрешен. Опонира му кветът на София Йорданка Фандъкова, която заяви, че и двата протеста не са имали разрешение от общината. За да не изострят напрежението обаче, общинарите си затворили очите и за автобусите, като ги пуснали да паркират по бул. Тодор Александров и Стамболийски. Фандъкова каза още, че от снощи се опитвали да влязат във връзка с организаторите на контрапротеста, но не успели да снигнат до тях. Връзка и с двете групи протестиращи поддържали от МВР, съобщиха оттам.

Последно променена в Петък, 16 Август 2013 20:47
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате