Кабинетът стимулира незаконното строителство

Спорните промени в Закона за устройство на територията са внесени от вицепремиера Даниела Бобева
Неделя, 18 Август 2013 11:44 Публикувана в У нас Прочетена 787 пъти
Най-много ще облажат от поправките в закона "морските" предприемачи Най-много ще облажат от поправките в закона "морските" предприемачи

Правителството се готви да улесни възможностите за незаконното строителство със спорни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание, на което бяха одобрени 24 мерки за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса.

По-голямата част от предложенията са направени от страна на бизнеса, администрацията на Министерския съвет и гражданите.

Вносител на доклада е вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева. Срещу спорните промени в ЗУТ са се обявили министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране. Премиерът Пламен Орешарски също ги е намерил за основателни.

Част от 24-те мерки не са съгласувани с отделните министерства, за други пък не е взето становище от засегнатите страни, затова е спорно какъв ще е ефектът от тяхното прилагане и дали изобщо ще могат да се случат на практика.

Препоръката на премиера Орешарски е спорните промени да бъдат обсъдени още веднъж и тогава да се одобри решението. На практика обаче това не е изпълнено и е останал първоначалният вариант, ако се съди по публикувания окончателен вариант на документа. Според него до две седмици отговорните министерства трябва да направят съответните промени в законите.

План графикът предвижда в началото на септември измененията да се внесат в парламента и да станат факт най-късно до края на октомври.

В момента съгласно ЗУТ инвестиционните проекти се съгласуват и одобряват въз основа на представен предварителен договор с всяко от експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура, а за въвеждането им в експлоатация е необходим и окончателен договор. Тази промяна беше направена в закона през 2003 г., за да се спре незаконното строителство на жилищни сгради "в полето" без вода, канал и ток.

Сега се предвижда предварителният договор да отпадне.

Според зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев след въвеждането на този режим в ЗУТ, незаконното строителство е намаляло в огромна степен. Симидчиев отбелязва още, че предварителните договори с експлоатационните дружества не натоварват бизнеса, защото са безплатни.

Въпреки това в окончателния вариант на документа остава предложението на вицепремиера Даниела Бобева. Тя предлага замяната на предварителния договор с представяне на удостоверение от експлоатационните дружества за възможността да свържат обекта към мрежата на техническата инфраструктура, като срокът за издаване на това удостоверение става 7 дни.

Предлага се още да отпадне категоризацията на ресторанти и барове. Причината е, че от тази възможност са се възползвали едва 2781 заведения при регистрирани 31 435.

За туристическите хижи се предлагат два варианта – отпадане на категоризацията им или прехвърлянето им от Министерството на икономиката към Българския туристически съюз. Окончателното решение ще се вземе след публично обсъждане, предвижда правителственото решение.

Влезте, за да коментирате