Газова бутилка взриви китайски ресторант в центъра на София срещу Руската църква

Единайсет души пострадаха, един от тях – тежко, нанесени са сериозни щети, конструкцията на сградата е повредена
Неделя, 18 Август 2013 22:49 Публикувана в У нас Прочетена 846 пъти
Газова бутилка взриви китайски ресторант в центъра на София срещу Руската църква Снимка: бТВ

Мощен взрив разруши китайски ресторант в центъра на София на булевард "Цар Освободител" срещу Руската църква около 19.20 часа в неделя, съобщи бТВ. Според първоначалната информация от пресцентъра на МВР при взрива са пострадали 11 души, един от тях - тежко. В "Пирогов" са откарани три жени с фрактури на крайниците и мъж, който е в тежко състояние и се намира в шоковата зала с тежка черепно-мозъчна травма.

Във ВМА са двама по-леко пострадали, а останалите четирима са в ИСУЛ, сред които жена с травми в гърдите и коремната област, която е оставена на лечение. Единайсетият пострадал е прегледан и освободен още на мястото на инцидента.

Взривът най-вероятно е причинен от газова бутилка в кухнята на ресторанта, след която е възможно да са избухнали още бутилки. На мястото бяха намерени още 14 газови бутилки, които трябва да бъдат обезопасени и отстранени, тъй като съществува макар и малка вероятност от още взривове. Затова районът ще остане отцепен вероятно до сутринта.

Избити са прозорците на сградата, а според очевидци във вътрешността й се виждат големи разрушения, включително срутени стени. От разхвърчали се отломки и най-различни предмети са пострадали и няколко автомобила на булевард "Цар Освободител". Взривът е бил толкова силен, че взривната вълна е отхвърлила на метри преминаващи в момента по булеварда две коли.

Позовавайки се също на очевидци, бТВ съобщи, че още по-големи са щетите от задната страна на сградата, чиято фасада изглеждала "като след бомбардировка".

Малко след 20 ч. на мястото на взрива пристигнаха столичният кмет Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Пред БНТ той заяви, че по първоначални данни става въпрос за битов инцидент.

Засега не се налага евакуация на сградата, в която се намира ресторантът, въпреки че по думите на Йовчев от взрива конструкцията й е повредена сериозно.

Първоначалният оглед на специалисти е показал все пак, че опасност за живеещите няма. По-тежко е увредена само пристройка във вътрешен двор.

Влезте, за да коментирате