Държавата дава на Цветан Василев и „златната акция” в БТК

Вторник, 20 Август 2013 20:08 Публикувана в У нас Прочетена 1107 пъти

Държавата вероятно ще се откаже от своята "златната акция" в Българска телекомуникационна компания.

Корпоративна търговска банка (КТБ), собственост на Цветан Василев, съвместно с руската инвестиционна банка“Внешторгбанк” придобиха Българска телекомуникационна компания (БТК) АД с търговска марка "Виваком” през 2012 г.

Решението за отмяната на изключителните права е първа точка от дневния ред на извънредно общо събрание на телекома, което е насрочено за 16 септември. "Златната акция" в БТК дава възможност за вето от страна на държавата на някои решения на мениджмънта на компанията, но досега това право не е ползвано.

Ще направим пълен преглед на приватизационния договор до 16 септември, каза пред "Труд" зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Именно неговото ведомство е държател на акцията с изключителни права. Тодоров не потвърди дали вече е постигнато споразумение между държавата и собствениците на БТК за златната акция, но уточни, че ще бъде поискано и становище от финансовото министерство.

Предстоящото решение за обезсилване на специалните права идва, след като в бюджета са влезли плащания по засекретеното споразумение между служебното правителство и бившите собственици на БТК. С него беше постигнато извънсъдебно решение по арбитражните дела, които българската държава заведе срещу приватизаторите на телекома "Вива венчърс" и "Адвент интернешънъл".

По неофициална информация предишните акционерите на БТК са се съгласили да внесат в хазната около 150 млн. лева. Държавата от своя страна ще трябва да се откаже от воденето на съдебни дела, златната акция, както и да вдигне ипотеките, които е наложила върху стотици имоти на БТК като гаранция по водените дела. Най-ценната сграда, ипотекирана в полза на държавата, е столичната Телефонна палата, която е паметник на културата.

Друга точка, която ще се обсъжда на общото събрание, е промяната на наименованието на дружеството във връзка с евентуална промяна на управлението. Под условие, че всички акции от капитала на БТК бъдат придобити от “Вива Телеком България” ЕАД. Предвижда се от "акционерно дружество" тя да бъде "еднолично акционерно дружество" и няма да се търгува на фондовата борса.

Влезте, за да коментирате