Зловещи прогнози на проф. Мавродиев възмутиха учени от БАН

И Фейсбук скочи срещу физика, който досега не е познал нито едно земетресение
Сряда, 21 Август 2013 11:08 Публикувана в У нас Прочетена 1221 пъти
Ученият от БАН каза, че му трябват пари, за да направи по-точен анализ на сеизмичната обстановка Ученият от БАН каза, че му трябват пари, за да направи по-точен анализ на сеизмичната обстановка

Във Фейсбук се появиха множество гневни публикации срещу прогнозата на физика проф. Страшимир Мавродиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките (БАН).

Физикът твърди, че на 22-23 август България ще бъде ударена от силно земетресение!

Проф.Мавродиев призова хората да си проверят къщите за сеизмоустойчивост, а публикацията бе тиражирана от десетки електронни медии.

Според проф.Мавродиев засега нищо конкретно не може да се каже без задълбочен анализ, но според статистиката сега територията на България е в район със засилена сеизмичност - това означава, че има вероятност за силно земетресение.

Фейсбук потребители коментират, че ако толкова лесно се прогнозират земетресения, нямаше да има толкова жертви във Фукушима, Япония. Други питат, защо този учен не се обади преди земетресението в Перник на 22 май 2012 г.

През 2009 г. Прокуратурата в Хасково се самосезира заради масовата психоза, която  предизвика астрологът Емил Лещански с твърдението си, че на Великден градът ще бъде разтърсен от разрушително земетресение.

България не е заплашена от унищожително земетресение! Така сеизмолозите от БАН контрираха прогнозата на колегата си проф. Страшимир Мавродиев от Ядрения институт.

"Колегата Мавродиев използва механизъм за ранно предупреждение за земетресения. Той се основава на циклите на Луната. До момента не е предсказал нито едно земетресение, включително и това в Перник от май миналата година", обясни доц. Емил Ботев от Института по геофизика.

Проф. Мавродиев се оплака, че не може да предскаже съвсем точно земетресение, защото държавата трябва отпусне пари за ново оборудване на неговите изследвания.

Влезте, за да коментирате