Плевнелиев: Няма да допусна НСО да мине в друго разпореждане

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков (ДПС) заяви, че ще иска шефовете на НРС и НСО да се избират от парламента, както председателят на ДАНС
Събота, 24 Август 2013 17:48 Публикувана в У нас Прочетена 883 пъти

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да позволи да му бъдат отнети правомощията по назначаването на шефове на специални служби. Освен това според него ще бъде ”изключителен скандал и голям проблем в сектор сигурност”, ако Националната служба за охрана (НСО) бъде прехвърлена от президентството към друга институция и няма да позволи това да се случи.

”Не участвам в каквито и да било войни. Връщам се към 2012 г., когато бе взето решение, че НСО ще остане при президента. НСО не бива да се политизира. Президентът е гаранцията за това. Той е надпартиен и деполитизиран. Такава трябва да бъде и НСО. Министерският съвет сам по себе си е един политически орган. Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да мине в друго разпореждане”, заяви президентът, който в събота участва в отбелязването на 136 години от Шипченската епопея.

По-рано тази седмица стана ясно, че управляващите възнамеряват да лишат президента от правомощието му да назначава със свой указ шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и на Националната служба за охрана (НСО). Това трябва да стане с приемането на закони за двете служби, които се очаква да влязат в парламента след ваканцията.

Плевнелиев посочи още, че по Конституция президентът е гарант за баланса на интересите и не може единствено и само Министерският съвет да назначава директорите и да отговаря за службите.

”Надявам се на дебат и на нов Консултативен съвет по тази тема… Опитът, който имам с назначаването на председателя на ДАНС, се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношение към назначаването на ръководни длъжности в сектор ”Сигурност“”, каза Плевнелиев.

В момента шефовете на НРС и НСО се назначават от президента по предложение на Министерския съвет, но председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков (ДПС) заяви, че ще иска те да се предлагат и избират от парламента, както председателят на ДАНС.

Още в началото на управленския си мандат БСП, ДПС и "Атака" промениха Закона за ДАНС, с който лишиха президента от правомощието му да има последната дума за назначението на председателя на спецагенцията, превърната междувременно в най-мощната силова структура в държавата. Веднага след това за председател на ДАНС бе избран Делян Пеевски от ДПС.

Президентът Росен Плевнелиев незабавно настоя за отмяна на избора, който отключи невиждано обществено недоволство, постави началото на протестното движение ДАНСwithme, продължаващо вече повече от два месеца, както и на открития конфликт между управляващите и държавния глава.

Плевнелиев коментира в събота още, че е нужен дебат по въпросите на медийната свобода в България.

”Кампанията срещу мен стартира още по време на служебния кабинет. Очаквам тя да продължи. Тези, които разделят нацията и имат безобразни действия, ще се опитват да ги прехвърлят към някой друг. Няма да се обяснявам, дори да ме обявят за марсианец”, заяви Плевнелиев и припомни думите на Чърчил: ”Лъжата ще обиколи половината свят, докато истината започне да покълва”, заяви Плевнелиев.

Последно променена в Неделя, 25 Август 2013 15:19
Влезте, за да коментирате