Делата на Максим Стависки и Брендо под лупа в Брюксел

Европейската комисия взе на спецотчет още 19 разследвания и съдебни дела, някои от тях приключени в българския съд
Понеделник, 26 Август 2013 08:23 Публикувана в У нас Прочетена 1041 пъти

Европейската комисия е взела за наблюдение нови 19 разследвания и съдебни дела.

Сред интересните за Брюксел дела не се намира нито мегаделото за незаконното подслушване в МВР, по което обвинение има и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, нито разследването за бюлетините от печатницата в Костинброд, но то бе образувано след 5 май - датата, към която би трябвало да е актуална справката на съвета.

Сред "новите" разследвания, включени в списъка, е това за убийството на Йорданка Запрянова, майка на ликвидирания Константин Дишлиев. Тя бе покосена с 6 куршума в дома си през 2007 г., точно преди да бъде разпитана от съдия по делото за пране на пари от наркотрафик срещу Евелин Банев-Брендо.

В списъка са и други покушения от 2007 г. - срещу шефа на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков и срещу бизнесмена и президент на пловдивския "Локомотив" Александър Тасев.

От Брюксел питат за резултати и по делата за убийствата на казанлъшкия бизнесмен Тотьо Тотев, станало през 2008 г., и на сочения за близък до Кирил Кирилов-Японеца Васил Патилов от същата година.

Четирите най-нови разследвания в списъка, по които досега не е отчетен резултат, са за убийства от 2012 г. - за взривения в колата си в центъра на Варна бизнесмен Йордан Харасимов, за убийството на подсъдимия по делото "Наглите" Кирил Кирилов, за ликвидирането на хазартния бос Йордан Динов и за убийството на бизнесмена Васил Лазаров.

Брюксел проявява интерес и към делото срещу бившия кмет на Приморско Димитър Димитров за нарушения при продажбата на общински имоти. Бившият кмет се разследваше още от 2008 г. Производството обаче се раздвижи покрай скандала с роднините на висши магистрати, получили право на строеж в морското градче като нуждаещи се.

Сред новопоявилите се в списъка дела са и два процеса за подкуп срещу съдии - срещу Славчо Петков от Окръжния съд във Велико Търново и бившата шефка на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. На 30 май м.г. Петков получи 8-годишна присъда на първа инстанция. През юли м.г. пък Цветкова бе осъдена на 3 години условно. И по двете дела все още няма окончателна присъда.

В списъка с казусите, към които Брюксел има интерес, са общо 108 дела. В него обаче присъстват и много случаи, които отдавна са "затворени", тъй като са приключили на всички инстанции. Такива например са делото за катастрофата, причинена от Максим Стависки, и това срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, и срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев.

Влезте, за да коментирате