Преселението на българи на Запад се ускорява

За компенсиране на последиците от застаряване на населението "германският мотор" ще има нужда да покрие с ресурси от чужбина около 500 000 висококвалифицирани позиции в периода след 2015 г.
Сряда, 28 Август 2013 08:28 Публикувана в У нас Прочетена 892 пъти

Има все повече и повече имигранти, които се преместват от Румъния и България в Германия. В Северен Рейн-Вестфалия вече им а 60 хиляди жени, мъже и деца, предимно от ромски произход, пише германското издание „Райнише пост”.

Имигрантите могат да пътуват, тъй като двете източноевропейски държави са членки на ЕС. От следващата година, те ще могат да разчитат изцяло на германската социална система.

153 313 българи и румънци са имигрирали в Германия от януари до октомври 2012 г., показва статистика на министерството на вътрешните работи на Германия.

Така броят им само за девет месеца е надхвърлил общия брой за цялата предходна година - през 2011 г. в Германия са пристигнали около 146 000 българи и румънци.

За цялата 2011 г. в Германия са пристигнали 51 319 българи.

Федералната агенция по заетостта обяснява засиления миграционен поток най-вече с това, че икономическите условия, особено за сезонна работа в Испания и Италия, много са се влошили. Преди 80 процента от емигрантите от България и Румъния са се насочвали към тези страни, отбелязва ДПА.

През 2007 г. в Германия са живели 64 000 бежанци и мигранти от България и Румъния.

Всекидневникът "Соле вентикуатро оре", който е официално издание на Конфедерацията на едрите италиански работодатели (Конфиндустрия), коментира защо Берлин не харесва румънците и българите.

"В крайна сметка министрите (на вътрешните работи и правосъдието) на ЕС отстъпиха пред категоричната опозиция на северните страни, а и не само на тях. Така бе отложено поне за няколко месеца решението. Знаменосци на разпространената лоша нагласа бяха Германия, Финландия и Холандия", пише изданието.

"Факт е, че сега румънци и българи могат да влизат в Германия и да упражняват свободни професии или да създават малки предприятия. Безработицата сред тях не е по-висока от средната за Германия, която е щастлив остров на труда. Истинският проблем са ромите и всички неквалифицирани работници. Въпросът е кой ще плаща субсидиите за училищно образование и здравеопазване. Местните автономни управи се чувстват изоставени и засилват нагласата срещу премахването на бариерите", добавя "Соле вентикуатро оре".

Германия е с една от най-ниските безработици в Европа, особено сред младежите и разчита на работна сила отвън, за да запълни свободните работни места.

Предлаганите работни места са над 800 000 и прогнозата е, че за компенсиране на последиците от застаряване на населението "германският мотор" ще има нужда да покрие с ресурси от чужбина около 500 000 висококвалифицирани позиции в периода след 2015 г. Засилила се е имиграцията от изпадналата в криза Южна Европа.

В сравнение с Полша, която през 2011 г. е отбелязала 216 процента увеличение на миграцията към Германия, сега Гърция бележи внушителното покачване от 1245 процента и дори Италия е по-напред с 217% повече имигранти.

В повечето случаи обаче става дума за специализирани работници, от които Берлин има нужда, като в предложенията за работа най-търсени са инженерите и специалистите по информатика.

За пръв път през последните две години се заформи нова група на преселници, които имат малко по-различен профил от предшествениците си.

В повечето случаи това са заможни хора, които могат да си позволят да живеят навън, а не пребивават в чужбина, за да станат заможни. Основаната цел е да осигурят на себе си, но още повече на семействата си по-високо качество на всекидневието. И за разлика от доскорошните колонии в Швейцария, Италия или Кипър те не се крият от някого, нямат неплатени данъци или пък анонимни банкови сметки.

Влезте, за да коментирате