МВР репресирало ГЕРБ

Сряда, 28 Август 2013 08:33 Публикувана в У нас Прочетена 899 пъти

МВР-Варна е изискало от местната организация на ГЕРБ списък с имената на всички новоприети членове на партията от началото на годината до 30 юни под претекст, че проверката е във връзка с преписка на районната прокуратура. Информацията оповестиха депутатите от ГЕРБ Цецка Цачева и Красимир Ципов, които предоставиха на медиите и писмото, с което официално им е поискан списъкът. Според Ципов става дума за няколкостотин души. ГЕРБ окачестви случая като грандиозен скандал и опит за политическа репресия. Вътрешният министър Цветлин Йовчев незабавно разпореди проверка, но до края на вчерашния ден не бяха съобщени никакви подробности.

Писмото, с което полицията изисква имената на новите членове на ГЕРБ във Варна, е подписано от главен инспектор Александър Сидеров, назначен временно на длъжността началник отдел "Криминална полиция" в МВР-Варна. В него не се посочва никакъв конкретен мотив за исканата информация. Писмото е с дата 15 август 2013 г., но е връчено във варненския офис на ГЕРБ в понеделник, на 26 август. Към този момент местната структура не е предоставила списъка на полицията, съобщи в. „Сеега”. 
"Подобно писмо с такова съдържание е грандиозен скандал. С действията си МВР погазва Конституцията”, коментира Ципов. От това се възмути и варненският депутат от ГЕРБ Емил Радев:”МВР започва да действа като политическа полиция. Ако от МВР имат данни, че срещу даден член на ГЕРБ е извършено някакво престъпление или че той е извършил такова, може да се попита дали конкретният човек или хора са членове на партията за целите на наказателното производство, но не и да се иска цялата база данни", каза той. ГЕРБ ще отправи питане по темата до вътрешния министър в рамките на парламентарния контрол. "Случаят ще бъде отнесен и до комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент, закани се евродепутатът Моника Панайотова.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев нареди спешна проверка за законността на действията на МВР-Варна, съобщиха от силовото ведомство. И от МВР, и от прокуратурата отказват да дадат информация защо са поискали списък с членовете на ГЕРБ. В писмото до ГЕРБ се посочва, че информацията се иска във връзка с преписка на районната прокуратура в морския град. От прокуратурата обаче обясниха, че в системата им няма преписка с посочения в писмото номер. Възможно е номерът да не е въведен в системата, ако от МВР не са върнали материалите от наредената проверката. Друго обяснение е прокуратурата да е наредила събирането на информация по определен казус, а разследващите полицаи да се решили, че ще я получат, като изискат списъка с новопостъпилите членове на ГЕРБ. 
По-късно прокуратурата във Варна разпространи по-подробно обяснение, от което обаче не става ясно каква е причината за разследването. В него се казва, че на 19 юли 2013 г. в районна прокуратура във Варна е постъпила жалба от Р. М. Д. от с. Аврен, област Варна. Най-вероятно става дума за главния специалист от отдел "Общинска собственост, земеделие и гори" Радостина Маркова Добрева, която преди десетина дни е уволнена от кмета на Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ). Жалбите са подадени и в Сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР-Варна, до областния управител на Варна и до областния координатор на ГЕРБ Варна. По тях МВР започнало проверка, а наблюдаващият прокурор е възложил на органите на полицията да направят предварителна проверка, за да се изясни има ли престъпления. В подадения сигнал се твърди, че длъжностно лице от община Аврен е съставяло или преправяло официални и частни документи, злоупотребявало е с власт, принуждавало е някого да участва или напусне партия. За да установи дали обвиненията са верни, прокуратурата е поискала МВР да снеме обяснения от подателя на жалбата и от всички, посочени в нея лица, да изясни фактическата обстановка, да изиска всички документи, имащи отношение към случая, и при необходимост да извърши и други действия, целящи установяване на обективната истина, които да бъдат съгласувани с наблюдаващия прокурор. До настоящия момент районна прокуратура - Варна не е уведомявана по никакъв начин за предприетите от водещия проверката действия по преписката. 
"Не вярвам случващото се да е на политическа основа, защото в последните години обществото е много чувствително на тази тема", коментира пред "Сега" депутатът от ДПС и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Хамид Хамид. Той определи като "странно" точно от ГЕРБ да се оплакват от действията на полицията, тъй като именно тяхното управление е станало символ на полицейщината. 
"Точно ГЕРБ и точно за Варна да говорят за политически репресии е твърде нахално от тяхна страна", коментира соцдепутатът от Варна Борислав Гуцанов, който лично бе потърпевш от полицейска операция по времето на предишните управляващи. Според него е абсурд случаят да се обвързва с БСП или пък с акцията, в която той беше главно действащо лице. В миналия мандат Гуцанов бе арестуван зрелищно в дома си при операция "Медузи" и обвинен за участие в организирана престъпна група, за извършване на престъпление по служба и за склоняване към лъжесвидетелстване. Само преди дни, на 15 август, прокуратурата свали всички обвинения срещу бившия общински съветник от БСП и настоящ депутат поради липса на доказателства. 
Настоящият директор на МВР-Варна Чавдар Нанков бе назначен от новата власт  на 12 юни. Той зае мястото на Тодор Иванов, който пък бе назначение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Последно променена в Сряда, 28 Август 2013 09:21
Влезте, за да коментирате