ССИ иска среща с Орешарски за хипермаркетите

Съюзът на малкия и средния бизнес предлага цялостен модел, който комбинира в себе си насърчаване на младежката инициатива и стимулиране на българското производство
Сряда, 28 Август 2013 15:55 Публикувана в У нас Прочетена 816 пъти

По повод предложението на депутат на БСП да се гласува закон големите вериги да не работят в събота и неделя Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) е поискал среща с премиера Пламен Орешарски. Идеята на БСП бе да се затворят хипермаркетите за уикенда, за да се „стимулира малкият и средният бизнес”.

„Изказваме несъгласие с така предложените административни и антипазарни мерки. Младежката организация на ССИ е направила предложение, което би довело до същия логически резултат, но при спазване принципите на конкурентния пазар и общото положително въздействие върху широк кръг обществени групи”, се казва в писмото, подписано от Явор Джиджев, председател на Управителния съвет на ССИ, до премиера.

„Предлагаме цялостен модел, който комбинира в себе си насърчаване на младежката инициатива и в същото време стимулиране на българското производство. Целта е да се повиши конкурентноспособността на т.нар малки квартални магазини и да се подобри заетостта сред младите хора”, се казва в писмото до премиера.

По-конкретно от ССИ настояват за създаване на модел, базиран на целенасочена държавна политика, включваща нисколихвено или безлихвено кредитиране на млади предприемачи от Българската банка за развитие, както и осигуряване на търговски площи от държавата и общините с цел подпомагане старта на тяхната стопанска инициатива в сферата на производството на висококачествена българска и екологично чиста продукция.

Според съюза на малките и средни предприемачи по този начин ще се изгради един конкурентен канал за дистрибуция и достигане до крайния потребител на висококачествени български стоки, което от своя страна ще доведе до преки ползи както за българския производител, чрез повишаване на изкупната цена на неговите продукти, така и за потребителя чрез намаляване на крайните цени на дребно.

„Чрез тези мерки мерки ще могат да се разрешат ключови проблеми на търговската и икономическа конюнктура в страната – подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, подпомагане на младежката заетост и стимулиране на производството на качествени продукти. По този начин малките икономически субекти в населените места, управлявани от млади хора, посредством първоначалната помощ от държавата и в последствие въз основа на принципа на пазарната конкуренция ще заемат своето място и предпочитание в потребителските навици на населението”, се казва в писмото.

Влезте, за да коментирате