ДСБ: Назначават ченгета на ключови позиции

Четвъртък, 29 Август 2013 16:29 Публикувана в У нас Прочетена 930 пъти

За втора вълна от спорни назначения от страна на управляващите предупредиха от ДСБ. "Първата вълна, която скандализира обществото, беше изборът на Делян Пеевски. Тя беше пряко свързана с ДПС и с техни видими връзки с подземния свят. Втората вълна е пряко свързана с БСП и техните връзки с комунистическите служби и с ченгетата от Държавна сигурност. Назначават се хора с пряка принадлежност към Държавна сигурност на ключови позиции", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция.

Според тъмносинята партия на ключови позиции се назначават хора от бившата Държавна сигурност.Те дадоха пример с новия председател на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски, който е бил щатен служител на Трети самостоятелен отдел на ДС, заяви Атанас Атанасов. Той посочи, че това звено е било ръководено от Нанка Серкеджиева, генерал от ДС, която е била разследвана и съдена за унищожаване на част от архива на МВР.Недопустимо е човек, който е работил в тези структури и е бил оценяван като безпределно верен на БКП, да заеме тази позиция и да прекъсне оповестяването на архивите, които имат отношение към комунистическото ни минало, коментира Атанасов. Той припомни, че през 2008-2009 г. Комитски е оглавявал архива на ДАНС, но е освободен от длъжност от Цветлин Йовчев.От ДСБ имат резерви и към друго назначение - на Боян Чуков като секретар на Съвета по сигурността към МС. Атанасов отбеляза, че за Чуков е установено, че е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС.Тъмносините дадоха и друг пример - назначаването на Георги Димитров като постоянен секретар на Министерството на външните работи. По техни данни Димитров е бил секретен сътрудник на Второ главно управление на ДС с псевдоним "Антон", а после на Първо главно управление с псевдоним "Боил".

От ДСБ са изпратили заявления за достъп до обществена информация до министъра на външните работи Кристиян Вигенин и до премиера Пламен Орешарски с искане да им бъде предоставена събраната служебна обществена информация, съпътствала издаването на заповедите за назначаването на тези хора на съответната длъжност. От ДСБ се опасяват, че принадлежността към бившите служби може да повлияе на решенията, които се вземат, особено като се има предвид ситуацията в Сирия. Рано е още България да заема позиция по казуса в Сирия, но трябва да има своя вътрешен дебат по темата, е становището на ДСБ./СД

Последно променена в Четвъртък, 29 Август 2013 16:42
Влезте, за да коментирате