Еврокомисията съди България заради Цветан Василев

Глоба от 8448 евро на ден заплашва страната за мултиплексите
Петък, 30 Август 2013 06:07 Публикувана в У нас Прочетена 1305 пъти

Грубото нарушаване на правилата и бездействието за премахване на грешките принудиха Европейската комисия да заведе дело в Съда на Европейския съюз срещу България. Конкретните обвинения вчера бяха качени на сайта на съда в Люксембург, а самото производство е образувано на 2 юли.

Европейската комисия е установила, че България неправомерно е ограничила броя на мултиплексите, на които се качват цифровите канали. Потенциално тези предприятия са можели да бъдат пет, с което да се осигури конкуренция. "Това е било направено на базата на критерии, които са били непропорционални и не са били обективни. По този начин Република България е създала специални права за осъществяването на тези електронни съобщителни услуги", се казва в правните основания на ЕК.
В момента двете компании - "Тауърком" (впоследствие "НУРТС-България") и "Хану про", държат 6-те основни мултиплекса. И двете фирми са обвързани с офшорни компании, свързвани с банкера Цветан Василев. Наскоро бе организиран конкурс и за седми мултиплекс, който бе спечелен от "Булсатком". Все още обаче не се знае кога той ще може да заработи заради проблем с осигуряването на честоти. Веднага след като ЕК започна процедурата срещу България, бившият транспортен министър Ивайло Московски обяви пред БНТ: "Зная кои са фирмите, които са спечелили конкурсите за мултиплексите - "Хану про" и "Тауърком", но не зная кой е техен собственик".
Друго грубо нарушение на страната ни е, че допълнително ограничи условията на конкурсите, като забрани в тях да участват компании, чиито програми не се излъчват в България. Европейската комисия смята за дискриминационна и забраната на притежатели на радиочестотен спектър за цифрово разпръскване да строят електронни съобщителни мрежи за излъчване на тв и радиопрограми.
За нарушенията ни заплашва глоба от 8448 евро на ден. Еврокомисията настоява Европейският съд да осъди България да заплати и съдебните разноски. Освен за цифровизацията страната ни е в наказателни процедури и за неконкурентните пазари на електроенергия и на газ. \СД

Последно променена в Петък, 30 Август 2013 08:01
Влезте, за да коментирате