Плевнелиев: Работим за приемане на емигранти от Сирия

Събота, 31 Август 2013 12:34 Публикувана в У нас Прочетена 1344 пъти

Президентът Росен Плевнелиев призова за дебат в парламента по кризата в Сирия.”Българският парламент е длъжен, и аз апелирам за това, да активира дебати и съответно да се вземат отговорни решения”, заяви Плевнелиев. Той каза още, че българският парламент  трябва да направи това, което е направено в много други европейски държави – ”да се направи дебат, да се посочат ясно аргументите и да се прецени ясно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, която се намира в региона, която очевидно може да прерасне в по-сериозна глобална криза”. Официалната българска позиция към момента е в подкрепа на политическото разрешение на кризата.

Използвалите химическо оръжие срещу мирни граждани в Сирия трябва да понесат справедливо наказание, заяви Плевнелиев.
”Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание”, заяви Плевнелиев. САЩ са категорични , че силите на президента Башар Асад са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ. Очакват се и резултатите от разследването на ООН.
Плевнелиев коментира и очакванията за бежанска вълна от Сирия, като посочи, че ”става въпрос за елементарната човечност, както и за самочувствието на българите, че те са гостоприемни, че уважават демократичното и човечно право на всеки да получи необходимото уважение и закрила”.
 ”От тази гледна точка, президентската институция работи усилено, а именно в рамките на своите правомощия за предоставяне на убежище. От друга гледна точка, българската държавност, включително и вчера на заседанието на Съвета за сигурност към министър-председателя, адресира темата, осигурени са необходимите средства, ние сме длъжни да покажем хуманност и човешко отношение”, допълни Росен Плевнелиев.
 В Рилския манастир президентът присътва на панихида за 70-ата годишнина от смъртта на Цар Борис Трети.\СД

Последно променена в Събота, 31 Август 2013 17:26
Влезте, за да коментирате