Първанов: Парламентът може и да изкара мандата си

Събота, 31 Август 2013 14:59 Публикувана в У нас Прочетена 1066 пъти

Бившият лидер на БСП и президент на България Георги Първанов (2002 – 2012 г.) обяви, че не е изключено сегашното управление да изкара мандата си до края, но БСП ще плаща висока цена, предупреди Първанов."Има 130 депутатснки гласа с гласовете на мандата. Но не мисля, че това е печелившото в чисто политически план. Не може всеки ден да мислиш за кворума, и да управляваш успешно, убедително. Те треперят всеки ден – да не би някой да се успи за кворума. Това правителство трябва да прави сериозни реформи. В един момент ще трябва да се вземат непопулярни решения – кой да ги вземе? "Атака" трудно би гласувала за нещо такова. Отново оставаме на ръба, защото "Атака" е непредсказуем, несолиден партньор. Това е формула, която ще ни създава допълнително проблеми".

Първанов отново заяви.че трябва да има ново ръководство на "Позитано".  По думите му един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората – не само от тяснопартийния членски състав. "Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало", каза Първанов.

Той допълни още: „Не просто млади. Искам да дойдат можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото. Нямам никакви амбиции, не желая реванш", настоя той и допълни, че близо две години апелира за дълбоки идейни промени в БСП. На въпрос дали би станал отново лидер на БСП, Първанов каза: "Този етап вече е минал"."Бил съм начело на БСП в много труден период, твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна – не се получи", каза с огорчение той.

За неговия проект, а и за този на Татяна Дончева, бившият президент заяви: "Ще се радвам, ако може да си взаимодействаме с Дончева, тя е човек с голям потенциал. Но двама души, пет, десет, не правят голямата политика. Искам да направим силен отбор, който да включва поне по няколко души от всеки бранш. За да може, когато дойде времето, да има добър избор за формиране на изпълнителната, законодателната власт", завърши Георги Първанов.
"Предлагах засилване на вътрешната демокрация. Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи", каза Първанов.

 

Последно променена в Събота, 31 Август 2013 15:29
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате