10 000 бежанци могат да нахлуят в страната

Кабинетът „Костов“ беше сложил таван от 5000 бежанци, но като членове на НАТО и ЕС нямаме право да налагаме ограничения
Неделя, 01 Септември 2013 18:01 Публикувана в У нас Прочетена 633 пъти
Турция изгради лагери за 100 000 бежанци от Сирия Турция изгради лагери за 100 000 бежанци от Сирия Снимка: БГНЕС

В случай на военни действия в Сирия до края на годината в страната ни могат да нахлуят 10 000 бежанци. Това гласи най-мрачният сценарий в доклада на вътрешния министър Цветлин Йовчев, изнесен пред Съвета по сигурността в петък, съобщиха участници в съвета.

Страната ни можело да бъде залята от бежанска вълна и затова властта е предприела спешни действия  за осигуряване на места за настаняването им.

Вътрешният министър бил категорично против създаване на палаткови лагери по границата с Турция. Точно за това преди ден го атакува неговият предшественик Цветан Цветанов, който заяви, че техните планове предвиждали и разпъване на палатки, а сегашното ръководство на МВР пренебрегвало този вариант. През 2012 г. шефът на Държавната агенция за бежанците при МС Никола Казаков обясни, че страната ни имала възможност да приеме 1000 души в палатков лагер при евентуална бежанска вълна. „Ако това се случи, кабинетът на практика ще изпълни искането на Сирийската свободна армия у нас да бъде изграден такъв лагер“, обясни още Казаков. Заради успокоението с палатковите лагери по осигуряване на места за настаняване на бежанци в масивни сгради, твърдят от МВР. Още миналата година се знаело, че предстои разрастване на конфликта, но заради липсата на инициатива сега правителството е принудено да действа на пожар.  

Крайно неподходящо е през есента и зимата, когато всичко подгизва, да се настаняват хора в палатки, бил категоричен министър Йовчев. Правителството се страхувало от плъзване на епидемии в палатковите лагери. По времето на войната в Косово (1998-1999) тогавашният премиер Иван Костов категорично отказа да прави палаткови лагери с бежанци у нас. Затова правителството на ОДС „осинови“ лагера в Радуша, Македония, за издръжката на който заделяше определени суми. Кабинетът „Костов“ беше сложил таван от 5000 бежанци, за които страната ни може да поеме ангажимент. Сега като членове на НАТО и ЕС нямаме право да налагаме ограничения.

Възможно е бежанци да се настаняват и вътре в страната, а не само по границата с Турция, твърдят правителствени източници. В масивните сгради те ще се чувстват не само по-добре защитени, но и охраната ще бъде по-сериозна. Властта се опасява от пламване на зарази и затова мобилни лаборатории ще контролират всички пристигащи. Досега не са установени носители на остри инфекции сред бежанците от Сирия, твърдят властите.

В доклада на министър Йовчев имало и оптимистичен вариант. Той е още тази седмица да спре притокът на бежанци към България при благоприятно развитие на ситуацията със Сирия.

Последно променена в Неделя, 01 Септември 2013 18:12
Влезте, за да коментирате