МВР се готви за сряда, Йовчев благодари на протестиращите

Понеделник, 02 Септември 2013 12:39 Публикувана в У нас Прочетена 678 пъти

Шефът на МВР Цветлин Йовчев съобщи за подготвяна на 4 септември ескалация на на напрежението. В сряда протестиращите срещу кабинета "Орешарски" подготвят "Голямото посрещане" на депутатите след лятната ваканция.

"Тези сигнали съпътстваха всички протести, имаше такива опити и преди. За 4 септември също има сигнали - някои не се оправдават, по други работим, но ще осигурим обществения ред", каза той.

Министърът каза, че очаква протестиращите да се държат цивилизовано, както и досега. Според него е пресилено да се очакват едва ли не сблъсъци и военно положение. 

Според Йовчев са прави създателите на инициативата "София без блокади", които настояват протестиращите да не блокират движението на транспортни средства по улиците. "Прави са, трябва да се спазват законите, всеки протест трябва да се провежда по действащото законодателство", каза той. Допълни обаче, че при неспазване на закона и блокиране на кръстовища или неспазване на часовете за разрешение и уведомителния режим, полицията следва правилото да не прилага прекомерна сила. "Не може да се използват помощни средства при нарушение на Закона за движение по пътищата", каза Йовчев.

"Полицията ще се държи, както се е държала до момента. Въпреки провокациите и напрежението колегите се справят много добре, запазват присъствие на духа. Благодаря и на протестиращите, които в голямото мнозинство се държат цивилизовано", каза вътрешният министър.  

Влезте, за да коментирате