Плевнелиев: Нужен е консенсус против мафията и олигархията

Понеделник, 02 Септември 2013 16:44 Публикувана в У нас Прочетена 686 пъти

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че през изминалите три месеца сме свидетели на политика на реваншизъм и много силно противопоставяне.

Той изрази надежда, че през новия политически сезон ще се търси консенсус "поне по въпросите, които протестиращите поставят".

"Надявам се по няколко приоритета на нацията, поне по въпросите, които протестиращите граждани от началото на годината поставят на дневен ред, а именно - монополи, мафия, корупция, олигархия - системата на правораздаването да се обърне към гражданите и да раздава справедливост", каза пред журналисти държваният глава.

Той добави, че приветства желанието за декларация по националните приоритети в началото на работата на парламента и за търсене на решение за общи действия.

Намерение за такава декларация обяви миналата седмица лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес обаче Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ няма да я подкрепи, защото става дума за приоритети, "изработени в кабинета на един непопулярен лидер".

Това, което стана с промените в закона за ДАНС, е грешка, слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата не станаха както трябва, коментира още Росен Плевнелиев.

Неотдавна той заяви, че няма да позволи шефът на НСО да се назначава не от държавния глава, а от парламента, както стана с директора на ДАНС.

Според Плевнелиев не е правилно това, което беше направено - бързи промени на парче, някъде в парламента, без обществен консенсус, без експерти и неправителствени организации.

„Казвам го на цялата нация и искам да се върнем към правилния подход - към постигнатия консенсус в Консултативния съвет по национална сигурност за промените в сектор "Сигурност" от 2012 г. Приехме декларация и бях най-гордият и щастлив президент, защото КСНС дълги години беше инструмент за политизиране и свършваше с пресконференция”, каза президентът. 

Той призна, че отговорност носят и предишните управляващи, които си бяха поставили срок до април 2013 година пакетът от закони в сектор „Сигурност” да бъде приет, но това не се случи.

Влезте, за да коментирате