Учени протестират срещу назначението на шефа на архивите

Вторник, 03 Септември 2013 08:28 Публикувана в У нас Прочетена 848 пъти
Новият шеф на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски Новият шеф на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски

Учени от цялата страна изразиха "недоумението и тревогата" си от смяната на ръководството на Държавна агенция "Архиви" и настояха за преразглеждане на взетото от правителството решение в отворено писмо до председателя на парламента Михаил Миков и министър-председателя Пламен Орешарски, съобщиха от Антиправителствената информационна служба .Според учените смяната на ръководството на ДА „Архиви” е далеч от прозрачната процедура за осъществяването на ръководството на важните държавни институции, за което настоява гражданското общество у нас.
Писмото е подписано от 56 преподаватели от Софийския университет, Великотърновския университет, Пловдивския университет и независими учени. Сред тях са проф. д.ф.н. Ивайло Знеполски, проф. д.ф.н. Атанас Стаматов, проф. д.ф.н. Божидар Кунчев, проф. д.и.н. Надя Данова, проф. д.и.н. Румен Даскалов, проф. д.с.н Ивайло Дичев и др.
С отвореното писмо учените посочват, че искат да обединят гражданската си активност и да потърсят обществена подкрепа за настояването пред висшите държавни институции всяко бъдещо назначаване на председател на Държавна агенция „Архиви” да става чрез публична процедура, която да включва възможност за участие на различни лица, които отговарят на изискванията за този пост и са добре приети от професионалната общност. Те настояват всеки кандидат да предостави концепция и публично да бъде изслушван, като се даде възможност гражданското общество и академичната общност да поставят въпроси за политиката, която ще бъде следвана и да получат отговор.

„Считаме, че и начинът на взимане на това решение противоречи на заявеното от Вашето правителство желание и готовност за сътрудничество и консултации с представителите на експертните общности и гражданското общество в определянето на държавната политика в различните сектори.
Професионалният път на новия председател на ДА „Архиви” поставя под сериозно съмнение готовността му да продължи започнатите от предишното ръководство проекти за популяризирането на архивите, включително и инициативата за изграждане на Музей на репресиите на Държавна сигурност“, се посочва още в писмото.*/СДПоследно променена в Вторник, 03 Септември 2013 09:00
Влезте, за да коментирате