МВР нагнетява напрежение в Голямото посрещане на 4 септември

Вторник, 03 Септември 2013 16:51 Публикувана в У нас Прочетена 983 пъти
Цветлин Йовчев Цветлин Йовчев

В социалните мрежи се подготвя присъствие на голям брой хора пред Народното събрание утре - подобно на присъствието пред парламента на 23 юли. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Асен Генов от Протестна мрежа. В първия работен ден на Народното събрание след лятната почивка около парламента ще се проведе и протест  в подкрепа на кабинета "Орешарски". Ситуацията вероятно ще изглежда идентична на събитията от 16 август, когато по време на извънредното заседание за обсъждането на актуализацията на бюджета автобуси от страната пристигнаха в София, за да изразят подкрепата си към властта, докато противниците на правителството изразяваха недоволството си в акцията сутрешно „кафе пред парламента“.

До Столичната община уведомление е подадено за контрапротест от 7.15 ч. до 15 ч. до сградата на Светия синод - южно от храм-паметника "Св. Александър Невски", съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Засега с местната управа не е съгласувано паркиране на автобуси, както беше и предишния път. Фандъкова обаче настоява ако дойдат превозните средства, те да не спират по "Дондуков" и "Александър Стамболийски", защото затрудняват движението в центъра. Заедно със СДВР те имат подготвен план. Общината и полицията следят социалните мрежи, където се подготвя "Голямото посрещане" на депутатите с искане за оставка на кабинета. Във Фейсбу" групата "Протестна мрежа" предлага гражданите да започнат да се събират на протестно кафе пред Народното събрание от 8 ч. Към тях се присъединиха и големите опозиционни партии, сред които ГЕРБ и Реформаторският блок. СДС днес излезе и с отделна декларация по случай 100-те дни на кабинета, в която настоя за оставката на кабинета и призова демократично мислещите хора да излязат пред парламента.В понеделник вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има данни за готвена ескалация на напрежението на 4 септември. "Имаме уверение от МВР, че ще се направи всичко възможно, за да не се стигне до сблъсъци", заяви Йорданка Фандъкова и изрази надежда да се спре с налагането на разделителна линия между хората от София и провинцията.

 

Очаква се МВР отново да използва като жив щит хората от контрапротеста, за да осигури спокойствието на депутатите.Общината е получила уведомление за палатков лагер от "Равни пред закона за нов Изборен кодекс" около паметника на Цар Освободител от 3 до 21 септември в часовия пояс 18-22 ч. Все още обаче няма издадено съгласувателно писмо.На 4 септември от 18 до 18.40 ч.

Едвин Сугарев ще направи премиера на новата си книга "Подли времена" около фонтана при президентството. След това властите очакват традиционния протест #ДАНСwithme. Протестиращите задават към вътрешния министър Цветлин Йовчев защо след като от МВР казват, че са идентифицирани 39 провокатори в нощта на сблъсъците, те не са изправени пред правосъдието. Иво Божков от Протестна мрежа допуска, че утре пред парламента може да има провокации.ъ"Вероятно ще има провокации, но колкото повече хора дойдат на площада, толкова по-лесно провокаторите ще бъдат изолирани. Искаме мирно, но категорично да кажем, че това управление трябва да си тръгне. На 23 юли провокациите не дойдоха от протестиращите, а от органите на реда - полицията нахлу сред протестиращите", добави той. Божков посочи, че отказът на кабинета да подаде оставка след повече от 80 дни протести е безпрецедентен. "Наглостта на управляващите ме втрещява", каза блогърът. В понеделник вътрешният министър заяви, че ако се налага, ще бъдат докарани и полицаи от страната. Подобен подход бе използван на кървавия 10 януари 1997 г., когато десетки протестиращи бяха бити от полицаи от провинцията и бе подпалена сградата на Народното събрание. /СД

Последно променена в Вторник, 03 Септември 2013 18:16
Влезте, за да коментирате