БНТ пропусна откриването на парламента и сблъсъците пред него

Сряда, 04 Септември 2013 09:28 Публикувана в У нас Прочетена 1766 пъти

Народното събрание започна първото си заседание след лятната ваканцията на депутатите. БНТ обаче пропусна началото на есенната сесия, като непрекъснато даваше кадри от протестите около сградата на Народното събрание, а в студиото експерти обcждаха политическия живот. Не стана ясно дали това е гаф на телевизията или ръководството на Народното събрание забрави да гласува предаването на заседанието по телевизията.

Председателят на парламента Михаил Михов обяви, че има кворум и откри първото заседание от есенната сесия.
В пленарна зала присъстваха всички парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака". Отвън се събираха все повече хора от протеста и контрапротеста. Прииждаха и много автобуси от цялата страна.
Парламентът ще изслуша министър-председателя Пламен Орешарски заради ситуацията в Сирия. Предложението беше направено от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и беше прието от 131 депутати, 16 гласуваха „против", 57 се въздържаха.
 „Надали има събитие в момента - по-важно, по-опасно и толкова близо. С всичко това, което четем и виждаме, че се случва, е повече от нормално да чуем премиера какво мисли какво прави, какво подготвяме, колко бежанци, какво работим с Брюксел, с Европейската комисия, за съвместни действия с Европейския съюз. Ние сме на първата черта на тази хуманитарна криза", каза Борисов.
Председателят на парламента Михаил Миков заяви: „Този въпрос беше коментиран на председателки съвет. Ситуативният контрол днес към премиера и вицепремиерите ще бъде свързан с тези въпроси. Може да се получат по 2-3 еднакви отговора на 2-3 еднакви въпроса".

Миков допусна процедурен гаф, като прие контрапредложение от Мая Манолова, но не от Цецка Цачева за удължаване на работното време на парламента, за да бъде изслушан премиерът за позицията на правителството по кризата в Сирия. Янаки Стоилов непрекъснато му подсказваше от първата банка на Коалиция за България. Миков бе принуден да се извини на Цачева.

Депутатът от БСП Кирил Добрев предложи президентът Росен Плевнелиев да бъде поканен за изслушването.

След встъпителните речи на лидерите на парламентарните групи предаването бе прекъснато и БНТ продължи с програма за здравето, а след това и за готвене "Бързо, лесно, вкусно". Така пропусна да отрази и сблъсъците отвън пред сградата на Народното събрание.

Последно променена в Сряда, 04 Септември 2013 12:45
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате