Лютви Местан: Неприемливо е неприемането на протестите, но не приемаме всеки протест

Сряда, 04 Септември 2013 13:56 Публикувана в У нас Прочетена 689 пъти

Еднакво неприемливо е неприемането на протестите, това би било краят на демокрацията, но в същото време няма как да приемем всеки протест като основание за дестабилизиране на институциите, като основание за оставка, защото това също е краят на демокрацията. Това сложно съждение бе изказано от лидера на ДПС Лютви Местан в изявление за началото на новия политически сезон.

За ДПС няма съмнение, че животът на кабинета "Орешарски" няма да се определя от това кои протестират по-силно, нито от техния брой или от броя на автобусите, които се стичат към столицата. Животът на кабинета "Оршарски" зависи от неговата социална ефектиност - от замяната на квазипазара с конкурентноспособен пазар, в който бизнесът оцелява заради собствената си креативност

Искането за предсрочни избори може да е цел, но категорично не може да е самоцел, добави той, който като колегата си от БСП Сергей Станишев посвети почти цялото си изказване на протестите и искането за оставка. Нормална цел е искането за пълен мандат, но и това не може да бъде самоцел. Не могат да бъдат самоцел нито пълният мандат, нито предсрочни избори, каза още той.

Тежка заблуда е да си мислите, че конфликтът е между протестиращите и кабинета "Орешарски", посочи Местан. Според него конфликтът е между протестиращите и политическата система. Нашият призив е да пренесем дебатите от улицата в законодателния орган и да присъстваме в тази зала не само физически, но и отговорно политически, каза той. И напомни за поговорката за "посятите ветрове и пожънатите бури".

Причината определени политически сили да не са в залата, определени депутати да не са в Народното събрание, не са виновни нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС, нито "Атака", а причината е в решението на суверена, повтори той отново тезата си, че избирателите са оставили автентичната десница извън парламента.

Местан отбеляза като приоритет за ДПС до края на годината бюджет 2014 г. Настоя и България да участва активно в изготвянето на обща позиция на ЕС за Сирия.

Влезте, за да коментирате