Орешарски забрави, че за втори път сме изправени пред бежанска вълна

Сряда, 04 Септември 2013 15:00 Публикувана в У нас Прочетена 1041 пъти

Премиерът Пламен Орешарски каза, че няма "повод за драматизъм" заради кризата в Сирия и успокои, че правителството има "готов набор от решения". Той заяви, че пред подобен избор пред бежанска вълна България никога не е била изправяна нито в миналото, нито в най-новата ни история.

И той, и депутатите, които взеха отношение по кризата, сякаш забравиха, че едва преди 14 години при въздушните удари на НАТО в Косово срещу режима на Милошевич страната ни бе притискана да приеме косовски бежанци. По онова време самият Орешарски бе член на правителството на Иван Костов като заместник-министър на финансите.

Тогавашният премиер не допусна бежанци, а страната ни пое ангажимент да осигури условия на живот за бежанския лагер Радуша в Северна Македония. Парламентарен дебат по същество не се състоя. Всички депутати бяха съгласни, че страната трябва да приеме сирийски бежанци на своя територия, като подчертаха хуманни подбуди."С ограничената на този етап бежанска вълна имаме възможност да се справим", каза Пламен Орешарски, който бе изслушан от депутатите в първия им работен ден. Само преди ден заместникът му и вътрешен министър Цветлин Йовчев описа ситуацията като "аварийна" и предупреди, че "България е пред хуманитарна криза, ако не се вземат мерки".

Той допусна, че ще се наложи да се изграждат и палаткови лагери, тъй като центровете за бежанци вече са препълнени.Не е обсъждан вариант за затваряне на границата с Турция, но го "разглеждаме като крайна и не особено ефективна мярка", съобщи премиерът Орешарски по повод изявленията на Цветлин Йовчев от понеделник, че при наплив от бежанци може да се предприеме и такава мярка.Проучва се възможността за търсене от ЕК или агенции към ООН на техническа помощ при ескалиране на бежанската вълна, а през следващата година - и на финансова подкрепа, каза още Орешарски.По-рано тази седмица еврокомисарят Кристалина Георгиева бе в София да информира вицепремиера Йовчев и президента Росен Плевнелиев за инструментите, които може да използва страната ни за справяне с бежански поток. Прогнозите на правителството са, че до края на годината броят на сирийските бежанци може да достигне до 610 хиляди души. Регистрираните досега са 1400.

Последно променена в Четвъртък, 05 Септември 2013 08:10
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате