Активист на протестите пише до Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ му отговаря

Петък, 06 Септември 2013 11:49 Публикувана в У нас Прочетена 1131 пъти
Самуил Петканов Самуил Петканов

Един от организаторите и активист на протестите срещу кабинета „Орешарски” Самуил Петканов написа отворено писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, публикувано най напред в сайта на Антиправителствената информационна служба NOresharski.com.

В писмото Петканов упреква Борисов, че негови симпатизанти, дошли от различни места в страната, се опитали да дръпнат огражденията до служебния вход на парламента. „

„Това стана повод за много недоволства сред хората, които вече почти три месеца се стремят искането им за оставка да представлява и културна революция, показваща върховенство на ума над мускулите, на самоинициативата над автобусите и на съвестта над користните цели”, пише Петканов.

В откритото си послание до лидера на ГЕРБ младият активист казва, защо въпреки опитите, събитията от 1997г. няма да се повторят.

„Поради кметската си позиция в София преди години, мачовете между ЦСКА и Левски се пазят от 800-1200 полицаи на и около Националния стадион. Около 15-20 000 доста по-крайни и склонни на насилие едни спрямо други хора биват опазени от тази бройка полицаи и инцидентите са сравнителна рядкост.

Парламентът ежедневно се пази от поне 2000 полицаи, когато има по-масови протести. Днес сутринта е възможно тази бройка да е била двойна. Колкото и настървени протестиращи да се съберат, една конфронтация с полицията не би довела до нищо повече от потрошени хора и грозни сцени.

И не, не вярвам, че симпатизантите на ГЕРБ са действали по свое усмотрение, така че нека не търсим дали плуват корабчета в долния клепач”, коментира ситуацията Самуил.

„Г-н Борисов, ако смятате, че оставката може да се вземе само по силов начин, ще Ви съобщя очевидното – колкото и протестиращи, готови на насилие да се изсипят около Парламента, това няма да доведе до оставка. Ще има потрошени български глави, независимо дали става дума за протестиращи от София, Благоевград, Кърджали или полицаите, командировани да охраняват протестите. Не ми се и мисли какви последствия може да има при една ескалация, когато при загражденията няма 100-200 човека, а няколко хиляди”, казва Петканов в писмото си.

„Оставете нацията на спокойствие и не я ръчкайте по същия начин, както ръчкат своите симпатизанти онези, които управляват сега. Защото продължавате да бъдете един дол дренки. Оставката е само апотеоз на промяната, която всички очакваме. Стегнете се.

Поздрави и с пожелания наистина да се реформирате”, завършва откритото си писмо Самуил Петканов.

Бойко Борисов отговори на отвореното писмо на Самуил Петканов, основател на nenovinite.com и активист на протестите и Протестната мрежа.

„Много внимателно вникнах в написаното от вас. Искам да знаете, че съм абсолютно съгласен, че подобни хора и действия не помагат на демокрацията. Именно затова изпратих Цветанов да ги помоли да не пипат загражденията и да обясни, че полицията е на всички българи и трябва да се държим максимално мирно и в рамките на закона”, пише Борисов.

Той обещава да се постарае занапред да не се допускат подобни ситуации. „Но нека да кажа, че вече след осемдесет дни много от протестиращите са изнервени от безпардонното и брутално отношение към тях.

Част от протестиращите са наши симпатизанти, но е и абсолютно разбираемо, че има такива, които са на Реформаторския блок, има такива, които изобщо са против която и да е власт. Всички са заедно и имат право да протестират и всеки да изразява своята позиция по законов начин”, обяснява лидерът на ГЕРБ.

.

Той изразява надежда, че и те, и колегите от Реформаторския блок ще забравят за момент личната неприязън, враждите или неодобрение на определени личности от техните формации и ще се концентрират върху единствената важна за България цел – свалянето на тази неестествена коалиция между БСП, ДПС и „Атака“.

„След това народът е този, който ще определи мястото на всяка една формация в обществено-политическия живот.

Благодаря за мнението. Подобни писма играят много важна роля и за реформирането на самия ГЕРБ”, завършва Бойко Борисов своя отговор.

Антиправителствената информационна служба Noresharski.com е разпространила допълнение от Самуил Петканов, в което се казва:

“Искам единствено да използвам публикацията, за да отправя апел към симпатизантите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Глас народен, на хората от други партии, на хората без партийни пристрастия, но искащи оставката – нека бъдем прями един към друг, за да може да се спогаждаме. Няма как да постигнем единение, ако не адресираме проблемите и разочарованията си и не водим диалог. Нека да покажем на онези, чиято цел е да има напрежение между нас, че може да се обединим за една нормална България. Нека бъдем за пример на всички наши сънародници, дори и тези, които подкрепят правителството. Нека покажем, че безкористно и без задни мисли можем да бъдем рамо до рамо както досега – вече 85 дни”.

Влезте, за да коментирате