Малолетните майки – обект на прокуратурата

От 1 октомври започват и масови проверки в 39 родилни отделения дали лекарите в тях информират за риск от изоставяне на дете след раждане
Петък, 06 Септември 2013 14:02 Публикувана в У нас Прочетена 741 пъти
Преди няколко години 11-годишната Кортеза Желязкова от Сливен на сватбата си била откарана по спешност в болница, където родила дъщеря си Преди няколко години 11-годишната Кортеза Желязкова от Сливен на сватбата си била откарана по спешност в болница, където родила дъщеря си

Прокуратурата рязко е променила отношението си към ражданията от малолетни майки, става ясно от статистиката на Държавната агенция за закрила на детето.

За първите 6 месеца на годината са образувани 325 дела за съжителство с малолетни и непълнолетни лица при 307 за цялата 2012 г., показват данните, предоставени на агенцията от прокуратурата. Влезлите в сила присъди са 220 за полугодието на 2013 г. и 267 за миналата. Оправдани са само по двама на година.

Според статистиката на практика почти всички, които имат деца от малолетни майки, са минали през съд, тъй като за м.г. например родените деца от майки под 15 г. са били 250. От ДАЗД признават, че присъдите не са много тежки - обикновено са условни, пробация или порицание. "Щом законът го позволява, ние не може да не се съгласим с него. Въпросът е, че вече се работи сериозно по овладяване на проблема", коментираха от агенцията.

Пълнолетни лица, които съжителстват с непълнолетни без брак, както и родители, които принуждават децата си да живеят на съпружески начала с някого, подлежат на преследване от Наказателния кодекс, като наказанията варират от две до пет години затвор, пробация или порицание.

До 2010 г. прокуратурата масово отказваше да води дела по тези случаи, като имаше дори аргументи от рода на "Това е традиция на етноса". След остро писмо от ДАЗД до тогавашния главен прокурор Борис Велчев той издава методическо указание към районните прокуратури за прилагането на мерките от Наказателния кодекс при съжителстващи с малолетни и непълнолетни. В него дори се настоява тези дела да бъдат отчетени отделно при отчетите на прокуратурите.

В резултат на дейността на прокуратурата, както и на социалните програми за здравно ограмотяване на малцинствата статистиката започна да отчита намаление на родените от малолетни майки. През 2011 г. например те са били 340 случая.

От 1 октомври ДАЗД започва и масови проверки в 39 родилни отделения в страната, за да установят дали лекарите в тях изпълняват законовите си ангажименти да информират социалните служби, когато има риск от изоставяне на дете след раждане. Минималната глоба за неизпълнение на това задължение е 1000 лв. и най-често се налага тя. За 2010 г. са наложени две такива глоби в Сливен, през 2011 също 2 - в Пловдив и Русе, а за 2013 г. до момента санкциите вече са пет. Те отиват във фонда за лечение на деца в чужбина.

Влезте, за да коментирате