Печат на тази страница

Кмет на ДПС вдигна паметник на Тодор Живков (нова снимка от събитието)

Ще има ли реакция от шефа на движението Лютви Местан за увековечаването на вдъхновителя на „възродителния процес”
Петък, 06 Септември 2013 16:23 Публикувана в У нас Прочетена 1186 пъти
Оценете
(6 гласа)
Тодор Славков и Евгения Живкова  пред паметника на дядо си Тодор Славков и Евгения Живкова пред паметника на дядо си

Бюст паметник на диктатора Тодор Живков, по чието време насилствено бяха сменени имената на българските турци, вдигна кметът Свилен Огнянов от ДПС в плевенското село Одърне.

Монументът ще се открие в деня на 102-та годишнина от рождението на комунистическия ръководител на 7 септември. Бронзираният лик на някогашния пръв партиен и държавен ръководител ще заеме постамента на отдавна откраднат паметник на антифашист в центъра на селото.

“Паметникът е изпълнено мое предизборно обещание. Повечето от тях харесват управлението на Живков”, обясни кметът първи мандат от партията на Лютви Местан.

В началото на прехода бившият шеф на ДПС Ахмед Доган искаше забрана на наследницата на БКП – БСП заради т.нар. възродителен процес, но няколко години по-късно отиде да пие кафе при Живков и да си споделят нещо на четири очи. Малко е вероятно Местан да вземе отношение към самодейността на кадъра на ДПС.

Приживе Живков никога не бил стъпвал в Одърне, но цели групи от местни хора са го посрещали неведнъж при визитите му в Плевен.

Два прожектора ще осветяват бюст паметника на Живков, който ще бъде монтиран в петък вечерта.

Образът на комунистическия ръководител е изваян от скулптора Милен Иванчев по популярна снимка от 1964-1965 г., издаде в аванс кметът на Одърне. Средствата са набавени от дарители - местни бизнесмени.

За паметното събитие в селото чакат членове на фамилията - Евгения Живкова и Тодор Славков, Владимир Живков и партийни кадри от неговото време.

Последно променена в Събота, 07 Септември 2013 19:34
Влезте, за да коментирате