Плевнелиев към управляващите: Спрете да разделяте българите със „София не е България”

Денят на Съединението е важен, защото за него не се питаме дали ни е подарен от някой друг, каза президентът в словото си по случай празника на обединението на Княжество България и Източна Румелия преди 128 години
Събота, 07 Септември 2013 08:23 Публикувана в У нас Прочетена 853 пъти

Подходът„София не е България”, богати срещу бедни, протестиращи срещу контрапротестиращи”.е вреден за нацията и призовавам неговите идеолози да спрат навреме. Нека никой да не си и помисля да посегне върху етнорелигиозния мир и толерантност в страната.

Това призова президентът Росен Плевнелиев в речта си по повод вчерашния празник на Съединението на България в Пловдив.

Държавният глава бе категоричен, че това ще бъде престъпление спрямо завещаното от нашите деди. „Защото дори и в миговете на най-силна, най-искрена патриотична еуфория, нашите предци не допуснаха насилието да вземе връх”, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че нашите деди са съзнавали, че в обединеното българско отечество има място за всички, без оглед на етнос и вероизповедание. Не случайно на 5 септември 1885 година в своето възвание към народа Българският таен централен революционен комитет призовава: „Помнете, че строго ще бъде наказан всеки един от вас, който си позволи някакво насилие и грабеж, особено ако това насилие е против чуждите народности, които всеки да защитава като свои братя”, припомни президентът.

„Денят на Съединението е важен за нас, българите, защото за него не се питаме дали ни е подарен от някой друг. Победата в него не беше спечелена с помощта на някоя от великите сили. Съединението на България беше извоювано със смелостта и родолюбието на българите. Актът на Съединението е най-силното доказателство, че като българи можем да заставаме обединени в каузата си, да отстояваме своите интереси и да градим отговорно бъдещето си. И когато в нашето съвремие често усещаме разделението на нацията ни, чрез светлия пример на Съединението си даваме сметка, че обществото ни днес има особена нужда от своето обединение”, акцентира Плевнелиев.

„Днес, когато много държави в Европа и по света изпитват на гърба си бремето на невиждана икономическа криза, в България добавяме и политическа криза, съчетана с ниска степен на доверие на гражданите към политиците и институциите като цяло”, бе съвременният прочит на историческото събитие от държавния глава.

 Според него днешната ситуация изисква политиците да спрат реваншизма и да се обединят около стратегическите приоритети. „Нека политическата конфронтация да остане в парламента и да не се прехвърля в гражданското общество. Нека се сблъскат аргументите, не гражданите”, каза той.

„Добре е всяка власт да вярва повече на своето гражданско общество, отколкото на своите инстинкти и институционална мощ. Защото иначе рискува да раздели нацията и така да я лиши от възможността да следва своите идеали”, заключи президентът Росен Плевнелиев

Последно променена в Събота, 07 Септември 2013 08:43
Влезте, за да коментирате