Станишев ще възражда "Белене" и връзките с Русия

"За нас този въпрос не е приключил, защото съм убеден, че този проект е икономически изгоден за България”, заяви лидерът на БСП на събора на приятелите на Русия в Казанлък
Събота, 07 Септември 2013 17:37 Публикувана в У нас Прочетена 854 пъти

Лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за осъществяване на проекта за АЕЦ "Белене", който щял по думите му да позволи България да остане „част от високо развитите и технологично напреднали страни”.

"За нас този въпрос не е приключил, защото съм убеден, че този проект е икономически изгоден за България," заяви лидерът на социалистите пред участниците в събор на приятелите на Русия край Казанлък, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че проектът "Белене", който беше спрян от предишното Народно събрание след референдум, "дава възможности за технологично развитие и за запазване на ядрената енергетика и ядрения статус на България през следващите десетилетия. И България да остане част от високо развитите и технологично напреднали страни".

Станишев посочи и проекта за газопровод "Южен поток", който по думите му "може да даде на България позиция на европейската карта, много по-силна, който представлява милиарди инвестиции в нашата икономика, работни места тук в България".

Правителството има амбиция да възобнови икономическите връзки и проекти между България и Русия, каза Станишев. По думите му българо-руските отношения имат дълбока, духовна, културна и икономическа традиция и те могат да допринесат много за развитието на България, особено в икономически план.

"Бих искал да видя по-активен диалог между двете правителства. При това диалог, който се основава на взаимния интерес, на взаимното уважение, а не на тупкане на топката, както беше през последните 4 години и нищо неправене", каза Станишев.

Той попита риторично имало ли е нещо позитивно в двустранните отношения през последните четири години и сам отговори: "Нищо. Само всичко, което се беше стартирало, беше спирано. Това трябва да се промени".

Според Станишев отношенията с Русия трябва да са откровени и предсказуеми. "Не, както казват нашите опоненти, за да обслужваме нечии интерес - външен, а за да се развива България като модерна, икономически силна, технологически развита държава, която има своята тежест", поясни той.

Веднага след това обаче обвини опонентите си, че именно те обслужват чужди интереси.  "Няма да допуснем някой да идеологизира, да очерня различни проекти и инициативи, изгодни за България, обслужвайки чужди интереси, защото това вреди на нашата страна. И искам да кажа от името на българските социалисти, партията, която даде мандат и подкрепи правителството на г-н Орешарски - за нас тези приоритети, тези проекти са важни и ще работим те да се случат така, че да дадат развитие, работа, доходи на българите", каза председателят на БСП.

Потенциалът, който той вижда, е и в увеличаването на износа за руския пазар, където традиционните български стоки все още са добре познати. "Ние сме просто много странни хора, много странна държава, която този потенциал не го използва", каза Станишев. Друга област за засилване на двустранните връзки е културата, която според него малко избледняла. 

Лидерът на БСП посочи, че изпълнителната власт ще активизира и решаването на проблема с уреждането на пенсиите на българите, работили в Русия. Отбеляза, че споразумение за това е подписано по времето, когато той е бил премиер, но през последните четири години твърде малко е направено за реализацията му.

Влезте, за да коментирате