Печат на тази страница

Британският посланик препоръча прозрачни финанси на партиите

Неделя, 08 Септември 2013 07:22 Публикувана в У нас Прочетена 922 пъти
Оценете
(2 гласа)

Два дни след като заяви, че българските политици не се вслушват в протестите, британският посланик продължи с критиките си към управлението на страната. Необходими са повече контрол и прозрачност във финансирането на политическите партии в България, препоръча британският посланик Джонатан Алън даде в интервю пред Нова телевизия.

"На първо място е необходимо демонстриране на прозрачност. Не виждам защо не бъдат публикувани всички разходи в политиката. Така е в моята страна", заяви дипломатът. Новият политически сезон у нас е започнал активно, но никой не е предложил конкретни мерки за връщане на доверието в политическата система, допълни той. Запитан как е видял първия работен ден на депутатите на 4 септември, когато БСП и ГЕРБ организираха две успоредни демонстрации, които доминираха гражданския протест "Голямото посрещане", Алън саркастично коментира: "Изглежда, че всеки автобус в България беше ангажиран за една партия или друга".
Алън препоръча и разработването на по-строги закони срещу корупцията, тъй като по думите му са доста по-леки в сравнение с тези в останалите европейски страни. Според британския посланик е нужна и реформа по отношение на регулаторните органи. "Енергийната комисия не изглежда много независима, щом смени четирима председатели за кратко време", каза дипломатът, отбелязвайки, че често решенията на подобни комисии следват тясно позициите на управляващата политическа сила.
"От протестите ми направи впечатление, че всички бяха не само срещу една партия, а срещу всички. И срещу БСП, и срещу ГЕРБ. Но от другата страна, никой не предложи конкретни мерки, за да върне доверието в политиците. Още очаквам програма за реформи", заяви британският дипломат.\СД

Последно променена в Неделя, 08 Септември 2013 20:37
Влезте, за да коментирате