Печат на тази страница

86-и ден от протеста: чадъри в памет на Георги Марков

Неделя, 08 Септември 2013 08:55 Публикувана в У нас Прочетена 1078 пъти
Оценете
(2 гласа)

В 86-ия ден от антиправителсвените демонстрации протестиращите почетоха снощи с минута мълчание паметта на писателя дисидент Георги Марков пред Министерския съвет. Атентатът срещу него е извършен на 7 септември преди 35 години заради критиките му срещу тоталитарната власт на БКП и Тодор Живков. 

Денят не е бил избран случайно. Тайните служби са посветили убийството на рождената дата на диктатора."На 7.9.1911 е роден Тодор Христов Живков - проклятието на България", гласеше един от плакатите на днешния протест. Протестиращите отбелязаха и годишнината от покушението на писателя Георги Марков. Мнозина носеха цветни чадъри, наповняйки за оръжието на престъплението. Преди това протестиращите изпяха българския химн.Недоволните граждани се събраха отново с искане за оставка на кабинета "Орешарски", придружени с тъпани, свирки и знамената на България и Европейския съюз.Шествието премина по обичайния си маршрут към Народното събрание и Орлов мост, като блокираха движението, докато преминаваха, скандирайки "Оставка".

Полицията в Пловдив препречи пътя на шествието срещу правителството и не му позволи да премине подлеза. Хората се опитаха да заобиколят, но отново бяха пресрещнати от органи на реда. Накрая се оттеглиха като освиркваха кордоните от полицаи и стигнаха до площада по малките улички.В началото на церемонията протестиращите в Пловдив освиркаха официалните лица на площад "Съединение". Скандиранията "Оставка" и барабаните обаче спряха, когато започна словото на президента Росен Плевнелиев.

Пътуващият контрапротест в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски пък днес беше във Видин. Организаторите се разграничават от определения като протест и контрапротест и твърдят, че са гражданска инициатива в подкрепа на правителството, заявиха те пред БНТ. Поддръжниците на кабинета пристигнаха с личните си автомобили. Малко бяха хората от Видин, които ги посрещнаха на централния площад.\СД

Последно променена в Неделя, 08 Септември 2013 20:36
Влезте, за да коментирате