Шок: Такса смет скача до 40 на сто

Неделя, 08 Септември 2013 13:15 Публикувана в У нас Прочетена 852 пъти

Такса "смет" се увеличава до 40% в почти цялата страна от 2014 година, съобщава пред "24 часа" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Причината е по-високата такса за депониране, която ще плащат местните власти, които не са изградили компостиращи и сепариращи инсталации.

За тях Законът за управление на отпадъците предвижда увеличение от 15 на 35 лв. за тон. Таксата, която общините внасят в районната екоинспекция, е елемент, върху който се изчислява колко да плащат за сметосъбиране и сметоизвозване битовите абонати и фирмите. Освен това размерът на такса смет ще продължи да расте всяка следваща година до изграждането на компостиращите и сепариращите инсталации, които ще намалят количеството на отпадъка. И 1 тон да продължават да извозват към сметището, а 9 да преработват, ще плащат повече. Въпросните инсталации се строят с еврофинансиране, за което местните власти ще кандидатстват в следващия програмен период - до 2020 г. В сегашния приоритет е бил изграждането на първите клетки на регионалните депа.

Правителството да даде глътка въздух, като остави сегашната такса депониране на 15 лв. за следващите 2-3 г. до изграждането на инсталации, настояват от сдружението. Това зависи от двама министри - на екологията и на финансите. Кметовете ще убеждават и депутати във важността на такава мярка по време на годишната среща на местните власти на 30 септември. Въпросът трябва да намери решение още следващия месец, понеже до ноември те внасят в общинските съвети предложение за размера на таксата догодина.

"По цял свят тежестта се поема от замърсителите, а не от гражданите", изтъкна Чавдарова. Именно за да се промени философията на закона, от сдружението ще настояват за нова редакция на цели текстове в него.\СД

Последно променена в Неделя, 08 Септември 2013 20:34
Влезте, за да коментирате