Орешарски се самоназначи

Понеделник, 20 Май 2013 19:08 Публикувана в У нас Прочетена 884 пъти
Пламен Орешарски Пламен Орешарски

На ход е Волен Сидеров Още преди да са влезли в парламента и да са се заклели избраните за депутати, с летящ старт Пламен Орешарски неочаквано обяви програмните намерения на своя кабинет на разширеното заседание на НС на БСП. Той взе преднина пред първия евентуален мандатоносител ГЕРБ.

Това затвърди слуховете, че от четвъртата партия в парламента „Атака” е осигурен липсващият един глас до мнозинството от 121 народни представители, необходими за подкрепата на мандата на червените. Засега Волен Сидеров не е коментирал програмата, която БСП предложи. Орешарски изтъкна, че общото между всички мерки е стремежът към нов модел на взаимоотношения между държавата, бизнеса и гражданите, както и замяната на конфронтацията с възстановяването и укрепването на демократичността и на държавността, първият от трите ключови приоритета за управлението на страната. Орешарски акцентира върху регулиращата и координираща роля на държавата.

Той предупреди и за заплахата да останат неусвоени еврофондове. Според Орешарски е важно да бъде укрепен аграрният сектор, който е един от източниците на растеж и може да смекчи проблемите с безработицата. Той обърна специално внимание на политиката по доходите, стимулирането на раждаемостта и отглеждането на деца, подкрепата за възрастните хора, мерките за интеграция на хората с увреждания, разширяване на достъпа до здравни услуги, защитата на потребителите. Кандидат-премиерът набеляза и конкретни спешни мерки, сред които - недопускане на увеличение цената на електроенергията, въвеждане на двутарифна система за плащане на тока, разширяване на системата за енергийно подпомагане.

Според Орешарски е необходимо да се овладеят тенденциите за повишаване на цените на лекарствата, да се увеличат еднократните помощи за децата в първи клас, да се преустанови прекомерният административен натиск върху бизнеса. На следващо място Орешарски отбеляза нуждата от преглед и намаляване на таксите, особено за стартиране на бизнес, както и своевременно да се възстановява ДДС.

Орешарски акцентира върху мерките срещу контрабандата и нелоялната конкуренция. Според него е необходимо балансиране на енергетиката и възстановяване на условията за износ на електроенергия. Според него трябват незабавни мерки за преустановяване на практиката за безразборно ползване на СРС. ДПС ще подкрепи Михаил Миков за председател на парламента и предлага Христо Бисеров за заместник. Започнаха залозите за кабинета "Орешарски". Най-вероятно Червеняков поема МВР, а Калфин - външно министерство.

Последно променена в Понеделник, 03 Юни 2013 13:54
Влезте, за да коментирате