Калфин скастри кабинета за френския посланик

Неделя, 08 Септември 2013 23:18 Публикувана в У нас Прочетена 854 пъти

Системата за връчване на ордени трябва да се преразгледа, както предлагат премиерът и външният министър, но това не трябваше да става като досегашната традиция се прекъсне, коментира евродепутатът и външен министър по времето на Тройната коалиция Ивайло Калфин отказа на кабинета да награди с орден "Стара планина" посланика на Франция Филип Отие при отпътуването му от страната.

Ако сега му го предложим, той ще откаже, смята Калфин.

Кабинетът не предложи Отие за орден въпреки досегашната традиция с висшето държавно отличие да се награждават всички посланици, чийто мандат е приключил. Официалното обяснение беше, че системата за награждаване трябва да се преразгледа, но в публичното пространство този ход веднага беше свързан с подкрепата, която френският дипломат изрази към протестиращите срещу управлението. 
"Действително трябва да се изработи според мен нов правилник, нов орден и евентуално ако се реши, чужденците и чуждите посланици да получават нещо специално. Но това трябва да стане нормално, без да се предизвикват скандали с близки и партньорски държави", каза Калфин.\СД

Последно променена в Понеделник, 09 Септември 2013 15:20
Влезте, за да коментирате