Засекретиха преписката за конфликт на интереси срещу Плевнелиев

Понеделник, 09 Септември 2013 17:16 Публикувана в У нас Прочетена 1197 пъти

Прекратената преписка за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев незнайно защо е старателно крита. На електронната страница на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси документът не е качен до ден днешен, пише в. "Сега". За съществуването му се разбра през юли, когато прокурорите иззеха тефтер на председателя й Филип Златанов. От него, по думите им, се разбирало, че той е действал под натиск на политически лица, обозначени с инициали ИФ, ЦЦ, както и с името Искра. Тогава от държавното обвинение обявиха, че срещу президента е имало сигнал, който е разгледан, но вместо да се произнесе дали е в конфликт на интереси, комисията е предпочела да прекрати преписката. По закон тя подлежи на качване в интернет, но до момента това не е факт.

От деловодството на комисията обясняват, че не са качили документа на сайта си, защото не разполагали с него нито в хартиен, нито в електронен вариант - прокуратурата им го била взела. От президентството, откъдето "Сега" също е поискал преписката, отговарят, че прокуратурата очевидно знае повече по казуса. Пресцентърът не коментира дали Плевнелиев се е интересувал за какво точно става дума в това производство.
Прокуратурата, която беше много словоохотлива в началото на разследването, сега отказа всякаква информация по делото. Наблюдаващият прокурор Ваня Илиева, която е кандидат за градски прокурор, не отговори на въпросите нито за преписката срещу президента, нито за хода на разследването и проведените разпити.

През юли тогавашният председател на комисията КПУКИ Филип Златанов беше привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление - неотразяване на движението на преписки, забавянето им и масово неуведомяване на прокуратурата по казусите. Тогава лично държавният глава настоява цялата преписка по неговия случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации. Месец и половина по-късно вероятността това да стане факт е минимална.
С официално писмо от 19 септември 2012 г. Плевнелиев е бил поканен да представи доказателства от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал, преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е представил документи, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия за освобождаването си. За него в прословутото тефтерче пише: "Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва; В мотивите за президента - да се добави "и от всички останали дружества"./СД

Последно променена в Понеделник, 09 Септември 2013 17:35
Влезте, за да коментирате