ЕК отказа пари на България за сирийските бежанци

Вторник, 10 Септември 2013 10:14 Публикувана в У нас Прочетена 963 пъти

Липсата на места за настаняване на бежанци в България е проблем, който на този етап страната ни ще трябва да решава самостоятелно, стана ясно след среща на вътрешния министър Цветлин Йовчев с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в Брюксел.
Към момента София може да получи помощ заради засилващия се брой на пресичащите нашата граница сирийски граждани по линия на Агенцията за настаняване на бежанци. Подкрепата обаче е малко вероятно да бъде финансова.

„Помощта ще бъде основно техническа, експертна, по отношение на организацията на целия процес. Ще бъдат обсъдени възможностите - да ни бъде оказана допълнителна помощ по линия на „Фронтекс”. Ако има такава възможност, тя също ще бъде основно техническа. Ще бъдат обсъдени възможностите, включително и за финансова помощ, оказана на България. Това предстои да бъде решено и, ако се вземе такова решение, то не може да разчитаме на много големи средства, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства”, обясни шефът на МВР, цитиран от БНР.

Националният щаб по проблема у нас прави анализ „на това - какво е необходимо да се осигури допълнително като медикаменти, като ваксини, както и като материали и оборудване за настаняване на тези хора. Ще има вече идеи за това - каква допълнителна организация трябва да се създаде, колко хора трябва да бъдат пренасочени”.Йовчев допълни, че Червеният кръст също изготвя анализ на ситуацията с големия брой постъпващи в България сирийци. Обмисля се и кампания, чрез която да бъдат набавени необходимите средства и на тези хора да бъдат осигурени нормални условия за пребиваване у нас. „В тази посока са и мерките - да намерим допълнително помещения за тяхното настаняване. Капацитетът е надхвърлен многократно”, заяви министърът по повод на започналите бунтове в домовете за настаняване на бежанци.
Цветлин Йовчев се ангажира и с мерки за намаляване на сроковете за получаване на бежански статут. „Искаме и правен анализ за това - по какъв начин и има ли възможности вътрешни, ускорявайки тези процедури и облекчавайки някои от режимите вътре, които са действащи в момента, нашите вътрешни организационни режими – да направим така, че да освободим допълнително капацитети в местата, по-скоро на Дирекция „Миграция”, каза още министърът.
Той подчерта, че в момента се обсъжда усложнената ситуация в няколко европейски страни – в Италия, Гърция, Кипър и България. „Ще бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа на това, ще бъде взето решение. Уведомихме, че при едно усложняване на ситуацията в България, ще имаме нужда и от сериозна финансова помощ, до което надявам се да не стигнем”.
На въпрос за Шенген и как ще се отрази сегашната ситуация на желанието на България за присъединяване, вицепремиерът отговори: „Тази ситуация ще породи както заплахи по отношение на присъединяването, така също и възможности. Друг е въпросът - как ще успеем в тази ситуация да управляваме процесите. Ако успеем правилно като държава да насочим фокуса в правилната посока, да успеем да комуникираме правилно това, което правим, да успеем да се възползваме от предимствата, които имаме – може би, ще се възползваме от възможностите и ще имаме успех”.
Преди седмица вътрешният министър предупреди, че до края на годината страната се очакват около 10 000 имигранти от Сирия, въпреки че все още не може да се говори за бежанска вълна. В същия ден военният министър пък разкри, че за справяне с проблема с настаняването на бежанците ще са нужни около 10 мнл. лева, за което ще се търси финансова подкрепа от ЕК.\СД

Последно променена в Вторник, 10 Септември 2013 10:28
Влезте, за да коментирате