Нови порции за тютюнопроизводителите от Орешарски

МВР ще се облажи с още 25 млн. лв., производителите на плодове и зеленчуци едва с 3.5 млн. лв.
Вторник, 10 Септември 2013 10:29 Публикувана в У нас Прочетена 1122 пъти

По случай 100-те дни на кабинета премиерът Пламен Орешарски започна да разпределя порциите от бюджета. С най-голям дар от новия заем са тютюнопроизводителите, традиционен електорат на ДПС.

Те ще получат нови 11.5 млн. лв. Доста по-скромни пари извади Орешарски за производителите на плодове и зеленчуци – 3.5 млн. лв.

Общо 148 милиона лева ще бъдат раздадени на девет министерства за непредвидени харчове. С 25 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът на МВР за годината. Като повод за допълнителните разходи са посочени "плащане на задължения към доставчици" на обща стойност 10 млн. лв. и "доставка на горива и вещево продоволствие" за общо 15 млн. лв.

Това сочи проект на Постановление на Министерския съвет за предоставяне на допълнителни разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2013 г.

Предвиждат се и 85,6 млн. приходи в Министерството на икономиката от продажба на квоти за емисии на парникови газове . Една част от сумата ще бъде използвана за компенсиране на разходите за изкупване на зелена енергия на преференциални цени, а друга - за повишаване на енергийната ефективност на електроцентрали и намаляването на вредното въздействие върху околната среда от ТЕЦ.

Допълнителните 148 млн. лева ще бъдат извадени от фонда за непредвидени и неотложни разходи. Сериозна сума - 40 млн. лв., ще потегли към Министерството на труда. Те ще бъдат разпределени за социални политики, засягащи възрастните и децата с трайни увреждания, децата настанени в приемни семейства и стимулирането на работодатели за наемането на хора с увреждания.

Министерството на отбраната пък ще получи 30 млн. за освобождаването на радиочестотен спектър, необходим за цифровизацията, както и за проекта за реконструкция и електрификация на железопътна линия Пловдив - Свиленград.

8 млн. допълнително ще получи и здравното ведомство за покриване на капиталови разходи на болници. Министерството на правосъдието пък ще получи 10 млн., за да изчисти дългове на затворите. 3,6 млн. лева ще отидат към Министерството на спорта за таксите за провеждане на световно и европейското по мотокрос, както и за шампионатите по супермото Гран при България 2012 и 2013 г.

26,3 млн. лева ще бъдат отделени за МС за разходи по договор, подписан от предходния кабинет, за предоставянето на софтуерна осигуровка за програмни продукти, както и за изграждане на оптично-кабелни трасета.

За Външно са отделени 1,3 млн. лева за погасяване на стари дългове от 1998 г. 500 хил. ще получи и просветното ведомство за Централната библиотека на 

Влезте, за да коментирате