Банкерът Цветан Василев изографисан в манастир на безсребреници

"В тежкия момент след настъпването на световната финансова криза в помощ на братството щедро протяга ръка благоприветливия и благочестив български банкер г-н Цветан Василев", пише в книгата на дарителите
Вторник, 10 Септември 2013 16:28 Публикувана в У нас Прочетена 1667 пъти
Банкерът Цветан Василев изографисан в манастир на безсребреници Снимка: Сайтът на манастира

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ - банката, в която от пет години е депозиран най-голям дял от парите на държавните фирми, е представен като ктитор и епитроп в монастира "Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски" в с. Гигинци. На друго място е изографисана и неговата съпруга Антоанета Василева.

Ктитор е дарител, а епитроп означава и човек, който помага не само за храма, но и за стопанската дейност към манастира. Обичайна практика през годините е портрети на дарителите да се изографисват в църквите - обикновено в притвора.

Василев от няколко години е сред основните дарители на Църногорският монастир. Сайтът на манастира показва негова снимка още на началната страница и дава справка за сумите, които е предоставял през годините.

"В тежкия момент след настъпването на световната финансова криза в помощ на братството щедро протяга ръка благоприветливия и благочестив български банкер г-н Цветан Василев. С негова помощ е завършена и благоукрасена новата монастирска църква "Св. Силуан Атонски", а също така са извършени и много други възстановителни дейности. Този достоен човек продължава традицията на "по-издигнатите измежду българите" да оказват щедра подкрепа на църквата и заслужено  е наречен нов ктитор и първи епитроп на Църногорския монастир", това пък е написано в историческата справка за манастира в сайта му.

Последно променена в Вторник, 10 Септември 2013 21:27
Влезте, за да коментирате