Местан гневен: Случаят "Пеевски" е изчерпан

Сряда, 11 Септември 2013 08:39 Публикувана в У нас Прочетена 1254 пъти

Лидерът на ДПС Лютви Местан приложи кризисен пиар, след като председателя на БСП Сергей Станишев преди два дни заяви, че назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС е по предложение на ДПС. Той седна на мястото на Станишев в студиото на бТВ и заяви: „Случаят „Делян Пеевски” за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан. Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност”.

Преди това той вдигна лют скандал на водещия за „граматическия конструкт” в реплика към зрител, изразил по-рано в ефир протеста си към управлението и олигархичните кръгове в България. „Тази сутрин чух ваш зрител, който нарече премиера мафиот, че партиите, които го подкрепят, са мафиоти. Колегата ви, г-н Караджов, направи реплика към зрителите – „ще имаме такъв участник. Вие казахте „Такъв ще ни гостува по-късно”. „Такъв” е показателно местоимение за качествен признак. Такъв участник като реплика на определенията е механизъм за сатанизиране”, упрекна Местан. След като получи извинение за неточността, той допълни: „Не съм злонамерен и няма да се вкопча в този ви граматически конструкт.”

От 14 юни, когато кандидатурата на Пеевски бе гласувана в Народното събрание и предизвика масови граждански протести вече близо три месеца, представителите на партиите, които подкрепят кабинета „Орешарски”, отказват да признаят кой е посочил депутата от ДПС като подходящ за поста. Сега Местан заяви, че темата е приключена. „Става дума за един добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса Пеевски. Темата Делян Пеевски е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност”, подчерта още партийният лидер. Той многократно заобикаляше въпроса дали Пеевски е политическо или експертно назначение, Местан накрая го окачестви като „политическо-експертно”.


„Г-н Пеевски не е консумирал статута си на председател на ДАНС. Аз стъпвам на факта, че г-н Пеевски се съобрази с обществените настроения”, подчерта още председателят на ДПС.


Като контраудар срещу противниците на кабинета „Орешарски” Лютви Местан извади папка с документи, която обеща да представи подробно пред медиите, съдържащи „скандални предложения” за назначения при управлението на ГЕРБ. Той обяви, че ДПС ще поиска сформирането на специална анкетна комисия за назначенията по време на мандата на ГЕРБ, когато по думите му, Законът за държавният служител и конкурсите са били чисто формални, а решенията са вземани задкулисно.\СД

Последно променена в Сряда, 11 Септември 2013 10:19
Влезте, за да коментирате