Задава се титаничен сблъсък между Станишев и Първанов

Предстоят смени в ръководствата в София, Бургас, Кърджали, Смолян, Сливен, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Варна и другаде
Сряда, 11 Септември 2013 11:56 Публикувана в У нас Прочетена 1086 пъти

Мощен сблъсък на лобитата в БСП започва в първите дни на есента. Хората на Станишев ще премерят сили с хората на Георги Първанов, Румен Петков и Румен Овчаров.

В много общински и областни организации на соцпартията ще се проведат избори за председатели до 30 септември.

Предстоят смени в ръководствата в София, Бургас, Кърджали, Смолян, Сливен, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Варна и другаде. В последните два града ще имат вот и за общински, и за областни ръководители.

Причината е прословутият член 20-иот устава, който забранява на социалистите да съвместяват партийни постове с държавни като министри, зам.-министри, депутати и областни управители. Поправката беше приета след изключително бурна дискусия на конгреса през октомври 2008 г., когато БСП беше на власт.

Заради изострените дебати влизането на член 20 в сила бе отложено с 4 г. и нормата започна да се прилага след конгреса през май 2012 г. Неофициално тогава се говореше, че промяната е въведена, за да се ограничи влиянието на двамата най-солидни партийни играчи - Румен Петков и Румен Овчаров. Сега обаче и двамата имат шанс да се върнат на бели коне на бившите си постове начело на софийската и плевенската организации.

Най-голямата структура на червените - столичната, ще се строи за избори, тъй като новата лидерка Анна Янева стана зам.-министър на икономиката. Това отваря път за завръщането на Овчаров. Миналата пролет той сдаде поста, а през тази година се отказа и от депутатската листа.

„Това е последният път, в който отстъпвам. На нито един от столовете, от които станах през последните години, не седна супер реформатор", предупреди тогава Овчаров. Думата му все още силно се чува в столичната БСП, затова ще бъде трудно на вероятните му конкуренти - лидера на движение "Русофили" Николай Малинов и депутата Калоян Паргов, които са дали заявки за участие в надпреварата.

Областният съвет на Плевен е твърде възможно да бъде оглавен от Румен Петков, който все още не е решил дали да се кандидатира. В Сливен пък се обсъжда завръщането на бившия строителен министър Асен Гагаузов. Очаква се на всички конференции сили да премерят крилата на Станишев и Първанов, като излязат със свои кандидати.

Напрежението в партията се усили, след като на фона на уличния натиск срещу кабинета двама ключови играчи обявиха намеренията си да градят политически проекти - Георги Първанов и Татяна Дончева.

Влезте, за да коментирате